POLÍTICA

Terceravia proposa imposar per llei el dèficit zero en els comptes públics

Pintat presenta una proposició per modificar la legislació sobre sostenibilitat de finances públiques per tal de no generar més deute

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Terceravia va entrar ahir a tràmit una proposició de llei per modificar la Llei de sostenibilitat de finances públiques, també anomenada regla d’or, amb l’objectiu d’imposar l’obligatorietat de complir el dèficit zero dins del marc pressupostari de cada any. Així ho va manifestar el president del grup parlamentari de terceravia + Unió Laurediana + Independents, Josep Pintat, conjuntament amb els consellers generals de la formació, Joan Carles Camp i Josep Majoral. Pintat va posar de manifest que introduir el criteri de dèficit zero ajudaria a obtenir una millor sostenibilitat de les finances públiques. “Si volem definir un model econòmic sostenible a l’entorn dels principals pilars econòmics que tenim, i sabent cap a on volem anar, és important començar per racionalitzar la despesa”, va manifestar el líder de terceravia. Així, Pintat proposa la modificació dels articles 15.1 i 15.2 referents a la despesa d’una llei que actualment preveu un nivell de despesa màxima permesa que es calcula amb diferents variables com ara les variacions del PIB o els ingressos pressupostats. El president del grup parlamentari de terceravia + Unió Laurediana + Independents va expressar que l’objectiu de la proposta és que sigui dins del marc pressupostari on cada any hi hagi d’haver dèficit zero i que en cas d’assolir superàvits aquests vagin destinats a la disminució del deute. “La proposició de llei vol establir una projecció a quatre anys vista amb el criteri de dèficit zero”, va explicar Pintat, que va reiterar que la intenció és la de no generar més deute i tenir capacitat de retornar endeutament.

Demanda d'informació

La formació també va entrar a tràmit una demanda d’informació al Govern referent a la sostenibilitat de les finances públiques. “Hem demanat, i crec que ha estat la primera vegada, el control d’oportunitat econòmica i el control d'eficàcia dels exercicis 2017 i 2018”, va explicar el líder de la formació, que va assenyalar que es fa a partir de l’article 8.3 de la regla d’or. Aquest punt preveu que aquests informes s’han de presentar anualment al Consell General. “El control d’oportunitat pretén determinar les conseqüències segons quin tipus de despeses s’hagin dut a terme, com afecten les finances públiques i quines noves despeses generen”, va explicar Pintat.

Estar presents a la negociació

Els representants de terceravia + Unió Laurediana + Independents van explicar els punts que van incloure al memoràndum “d’entesa i col·laboració” que van entregar a Govern dimecres passat a la reunió que van mantenir amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el Secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, per tractar les negociacions sobre la possible adhesió de la formació al pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En el document, que els consellers generals del partit consideren que inclou les línies i voluntats polítiques del grup parlamentari per establir els principis de negociació, queda reflectida la voluntat de poder estar presents en qualitat d’observadors a les reunions de negociacions a Brussel·les, així com les deliberacions i conferències que tinguin lloc en el marc de les negociacions amb la UE amb l’objectiu de conèixer l’estat de les negociacions de primera mà. En un altre dels punts inclosos al memoràndum es demana poder presentar propostes de negociació així com esmenes a les ja existents. Pintat va explicar que, en cas de no haver-hi entesa en aquest sentit, hi hauria la possibilitat que el partit pogués fer publica la seva posició, quelcom que el líder de terceravia considera “un senyal més de transparència”. Al document també es demana que Govern i el grup parlamentari de terceravia + Unió Laurediana + Independents es comuniquin mútuament les seves posicions negociadores, els documents i estudis analítics, així com els originats per la UE i els estudis d’impacte econòmic, jurídic i social que es realitzin de forma preventiva. El document afegeix la demanda de difondre la informació als ciutadans.

Terceravia proposa imposar per llei el dèficit zero en els comptes públics

tracking