política

Mortés i Liberals obren la porta a un pacte per a les eleccions comunals

Els partits han traslladat la proposta als comitès parroquials, que decidiran al setembre

Mortés i Liberals obren la porta a un pacte per a les eleccions comunalsANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que Demòcrates i Liberals repliquin el pacte del Govern a Ordino de cara a les eleccions comunals està oberta. En declaracions posteriors al consell de comú, celebrat ahir al migdia, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, i les conselleres liberals, Sandra Tudó i Eva Choy, no van tancar la porta a la coalició, però totes dues parts van advertir que és una opció que ha de ser encara estudiada pels comitès parroquials.

Després de Meritxell. Aquesta és la data que va donar ahir Mortés per començar a parlar de possibles pactes a les eleccions. El cònsol va reafirmar la seva voluntat de repetir al càrrec, una candidatura a la qual el comitè parroquial de Demòcrates ja va donar el vistiplau. Per contra, la cònsol menor, Gemma Riba, no va assegurar la seva continuïtat com a candidata a cònsol a la llista demòcrata, apuntant que és una decisió de la qual es parlarà a partir del mes de setembre. Quant a la possibilitat de fer una llista conjunta amb Liberals, emulant el pacte signat pels partits en l’escenari nacional, Mortés va assenyalar que és una possibilitat, però també va assegurar que el comitè parroquial demòcrata encara no ho ha parlat. En aquest sentit, Mortés va recordar que a les eleccions comunals en moltes ocasions “es valoren més, segurament, les persones que els partits” i es va mostrar prudent: “És una opció, només faltaria, però s’ha de valorar si és factible i encara no hi ha res parlat.”

De l’altra banda, la consellera liberal Eva Choy va defensar que traslladar el pacte nacional a Ordino seria “coherent”, però va destacar que a les comunals “hi ha molts personalismes” i que Ordino “té moltes particularitats”, per la qual cosa recorda que haurà de ser el comitè parroquial el que estudiï la proposta. Quant a la continuïtat a les llistes, mentre que Choy no va poder assegurar-la, Sandra Tudó sí que va confirmar que es presentarà, encara que no com a número 1 o 2: “No tinc cap interès per presentar-me per a cònsol, però la conselleria de Cultura creu que puc aportar encara moltes coses.”

EL SUCCESSOR DE BARÓ ES DECIDIRÀ A PARTIR DEL SETEMBRE

Ciutadans Compromesos no començarà a tractar la successió de l’actual cònsol major massanenc, David Baró, que no podrà optar a la reelecció perquè ja ha ocupat durant dos mandats seguits aquest càrrec, fins al setembre, quan es crearà una comissió electoral i s’avaluarà la possibilitat d’incloure nous partits a la plataforma comunal. “Al setembre farem reunions i es contemplarà si es parla amb altres formacions. Després, el següent pas serà crear la comissió electoral i confeccionar la llista”, explicava el mateix Baró, que defensava la continuïtat del projecte. “Personalment he estat molt còmode encapçalant una llista que agrupa diferents sensibilitats. El comú representa la majoria social i penso que és la línia a seguir. Tenir gent de diferents ideologies és més enriquidor i disposar d’aquesta plataforma és un exemple molt clar que som més dialogants”, va comentar. Respecte a la possibilitat que terceravia creï un comitè parroquial a la Massana, el cònsol no es va mostrar preocupat, sinó al contrari. Va entendre la situació però descarta que tenir un comitè sigui igual a presentar una llista les pròximes eleccions comunals. “És normal que un partit nacional tingui presència al territori perquè els consellers generals han de poder trobar-se amb els seus simpatitzants, escoltar-los i explicar-los la seva activitat parlamentària. Això no vol dir que facin llista” perquè “a la Massana tenim sis comitès parroquials i no es va traduir en sis candidatures a les eleccions de fa quatre anys”.

tracking