institucions

Sis queixes al Raonador per pujades del lloguer de més del 70%

Vila va instruir 79 casos relacionats amb l’habitatge durant l’any passat

Sis queixes al Raonador per pujades del lloguer de més del 70%Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’octubre de l’any passat el Raonador del ciutadà, Marc Vila, va posar en marxa una investigació per avaluar l’impacte del fenomen dels increments desmesurats del preu del lloguer, després de constatar l’augment de les queixes en aquest sentit. L’informe corresponent a l’activitat del 2018 de la institució, que ahir va fer públic el Consell General, recull l’estadística dels casos rebuts, i detalls d'aquests. Una de les constatacions fetes per Vila és que la problemàtica era especialment aguditzada a les parròquies centrals. Veïns de la capital, a més, van comunicar els augments més elevats: el Raonador va recollir sis queixes per augments de la mensualitat de més del 70%.

En total, els casos instruïts referents a l’àmbit de l’habitatge van ser 79, la major part per increments “notables” de les rendes, finalitzacions sobtades de contractes, i despeses irregulars, especialment pel que fa a les factures de la calefacció. En concret, els casos d’augments del preu de l’arrendament van ser un 47% del total. D’Andorra la Vella eren 20 i d’Escaldes Engordany, 9. A les parròquies altes es van donar 2 casos a Encamp, 1 a Canillo, 2 a la Massana i 3 a Ordino. La institució no va rebre cap de Sant Julià.

Balanç

Respecte a l’activitat total de la institució, la memòria recull que durant el 2018 es van obrir 340 expedients, dels quals 313 han estat resolts. Per temàtiques, el sector social i el de l’administració general van ser els que més dossiers van motivar (76 i 79, respectivament). L’àmbit de la justícia va motivar 24 i d’aquests, 13 van ser referits a l’activitat del saig. També es van comptabilitzar 3 d’urbanisme, 3 de l’àmbit financer i 18 del sector institucional.

RECOMANACIÓ SOBRE LES BAIXES MÈDIQUES

En la introducció de l’informe, Marc Vila recull una apreciació sobre els expedients relatius a assegurats de la CASS de baixa mèdica que es queixen que la parapública els comunicava que la seva malaltia estava consolidada o en curs de consolidació malgrat que encara no havien conclòs els tractaments mèdics. Per tant, o rebien l’alta mèdica o fins i tot una pensió d’invalidesa “sense haver conclòs els tractaments”. El Raonador lamenta que sovint “es convida” als afectats a acudir a la justícia, quan moltes vegades no s’ho poden permetre. Vila apunta que respectar els terminis i tractaments pautats pel metge és un benefici pel pacient i la seva qualitat de vida i insta a la parapública que s’avaluï cada cas amb detall per culminar “amb èxit” els processos de malaltia.

tracking