JUSTÍCIA

La represa del judici de BPA es manté el 16 de setembre

Ja es treballa amb aquest calendari, que només es veuria alterat per un imprevist d’última hora

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les sessions del primer judici vinculat al cas BPA es reprendran el 16 de setembre. Les fonts consultades asseguren que el Tribunal de Corts està preparat per tornar a les vistes i que, a menys que hi hagi algun imprevist d’última hora, ja es treballa amb aquesta data fixada al calendari. En aquest sentit, cal recordar que el tribunal estarà presidit per Enric Anglada i el completaran els magistrats Jacques Richiardi i Concepció Barón, després de la recusació que va deixar fora del procés l’anterior president, Josep Maria Pijuan, per l’enfrontament que va tenir amb l’advocat Josep Antoni Silvestre.

El president del Consell Superior de la Justícia (CSJ), Enric Casadevall, va refermar ahir el dia de la represa, referint-se al 16 de setembre, i va avançar que es tornarà a llogar la sala d’actes de Prada Casadet, que haurà d’estar operativa fins que entri en funcionament la nova seu de la justícia. Respecte al bloqueig dels processos judicials a causa de les recusacions de magistrats, tal com ha passat, precisament, en el cas BPA, Casadevall va explicar que ha fet arribar a l’executiu el dossier amb les necessitats del CSJ “per treballar de manera més fàcil”. De fet, el president de l’ens va afirmar que ja ha mantingut una reunió amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, en què es va abordar aquesta qüestió. En concret, Enric Casadevall va dir que des del Consell Superior es va demanar que “la llei ens permeti tenir batlles i magistrats, potser no a ple temps, però substituts o suplents” dels quals disposar en el cas de les recusacions. “Hem de buscar la figura jurídica que s’aguanti” perquè “sinó arribarà un moment que no podrem jutjar”, va justificar. Per donar resposta a aquesta petició, el president del CSJ va indicar que s’hauria de fer d’una “modificació tècnica” de la Llei qualificada de justícia del 1993. “Aquí hem de fer un treball explicant que pretenem amb aquestes modificacions i llavors el Govern ho entrarà al Consell General”, va augurar. Sumat a aquest ajustament legislatiu, Casadevall va subratllar que també van fer arribar a l’executiu la necessitat de disposar de més personal. El responsable del CSJ va parlar de la incorporació d’una dotzena d’efectius, d’entre els quals hi hauria dos batlles i diversos secretaris judicials, oficials i administratius.

El titular de Justícia i Interior va recollir el guant de Casadevall, garantint que la petició d’augmentar els recursos humans “es contemplarà a nivell de pressupost de l’any vinent”. Pel que fa a la fórmula dels batlles o magistrats suplents, Josep Maria Rossell es va mostrar obert a estudiar el seu encaix legislatiu i va afirmar que és una qüestió que està “sobre la taula”. Amb tot, el ministre va recordar que “tant a nivell humà com material aquests anys anteriors ja s’ha donat molts recursos a la justícia”.

BAILÉN I CORNELLA "ANDORRANITZARAN LES INSTITUCIONS"

El pas de les dues fiscals adjuntes Carolina Bailén i Alexandra Cornella al Tribunal de Corts i al Superior, respectivament, no suposarà un problema en el ministeri públic. Així ho va considerar ahir el fiscal general, Alfons Alberca, que va afirmar que el trasllat servirà per assolir “l’andorranització de les institucions”. “Són dues persones molt preparades i consolidaran les institucions. Això és un benefici per a totes les institucions, per a l’administració de la justícia en global”, va dir. De fet, Alberca va apuntar que la fiscalia no acusarà la pèrdua de Bailén i Cornella perquè la plantilla a hores d’ara “és sòlida amb gent que té molta experiència i gent més jove”.

LES BATLLES LAURA RODRÍGUEZ I SÒNIA TUMI RENOVEN ELS SEUS CÀRRECS

La batlle i presidenta del Tribunal de Batlles, Laura Rodríguez, i la batlle Sònia Tumi van renovar ahir els seus càrrecs a la Sala de Justícia de Casa de la Vall. Rodríguez va agraïr “la confiança” especialment “en temps que són molt difícils”. Per la seva part, Tumi va destacar “el suport professional i personal” dels seus companys.

La represa del judici de BPA es manté el 16 de setembre

tracking