x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Sistema financer

Cierco es querella contra Martí, Cinca i Saboya per prevaricació

La demanda també inclou Maria Cosan, Albert Hinojosa i Òscar Gelabert
Higini Cierco amb les seves advocades a les portes de la Batllia.

Cierco es querella contra Martí, Cinca i Saboya

Higini Cierco amb les seves advocades a les portes de la Batllia.

Fernando Galindo
Actualitzada 16/07/2019 a les 12:36
Higini Cierco va interposar ahir a la Batllia una querella criminal contra l’excap de Govern, Toni Martí, i els exministres Jordi Cinca i Gilbert Saboya per prevaricació continuada en el cas BPA. La demanda també acusa l’exdirectora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan, el president de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB), Albert Hinojosa, i el seu director, Òscar Gelabert. L’escrit entrat a la Batllia apunta a polítics i alts càrrecs per accions o decisions preses ja abans que el FinCEN publiqués la notice contra l’entitat i els acords o resolucions posteriors. La demanda denuncia “nombroses decisions arbitràries i omissions malintencionades” abans i durant els efectes de la nota del Tresor i sobre les actuacions impulsades a posteriori, l’antic accionista majoritari de BPA diu que van “continuar perjudicant i acusant tant els antics propietaris de BPA com molts dels seus treballadors i clients”.
Respecte a la situació prèvia a la nota, es posa en relleu que els comptes i mecanismes de funcionament del banc van rebre sempre l’aval dels organismes de supervisió estatal, l’INAF i la UIFAnd. També que ni BPA ni l’Associació de bancs (ABA) van ser informats que l’agost del 2014 les autoritats americanes ja haurien evidenciat el suposat mal funcionament en relació amb l’efectiu de les entitats andorranes. O que els casos citats pel Tresor que haurien evidenciat les suposades males pràctiques del banc ja estaven judicialitzats. A excepció, apunta el comunicat fet públic per Higini Cierco, del de “Sinaloa, que avui encara es desconeix”.

La querella recull que la directora del FinCEN, Jennifer Shasky Calvery, “va agrair la col·laboració de les autoritats andorranes, les mateixes autoritats que van negar saber res de res però que el temps ha anat demostrant que presumiblement haurien participat en un pla preconcebut i que, en major o menor mesura, tenia una vinculació amb l’‘Operació Catalunya’ i els diners que la família Pujol havia tingut a BPA i encara prèviament i en més abundància a Andbank”.
Sobre la intervenció del banc, el querellant denuncia els efectes de la Llei de reestructuració bancària aprovada i que no es contemplés la possible reestructuració de l’entitat, “la ridícula venda dels actius denominats bons de BPA a JC Flowers”, o l’acció de l’AREB reclamant 400 milios d’euros a l’antic consell d’administració del banc. Respecte a aquesta darrera, Cierco denuncia que es promou quan “ha prescrit la possibilitat d’actuar contra un familiar de l’actual cap de Govern membre del consell d’administració fins al gener del 2014”. La querella posa Toni Martí “a l’epicentre de tot plegat i sense descartar que en funció de com evolucioni la instrucció de la querella aquesta es pugui ampliar a més components de l’administració, actual o passada”.

L’escrit demana que es prengui declaració a tots els querellats i documentació diversa, com les comunicacions d’organismes amb el FinCEN o autoritats espanyoles.
  • #19 Prat
    (21/07/19 16:01)

    La nota del FINCEN anava dirigida al Govern per denunciat la mala gestió del banc andorrà. Només cal veure el tipus de clients que tenia aquest banc

    Respondre
  • #18 patufet
    (19/07/19 11:00)

    La querella i tot el que hi ha darrere és important i s'ha d'aclarir. Però més important és que el país va patir una agressió econòmica i un xantatge d'estat com una casa de pagès.

    Respondre
  • #17 NOTA FINCEN DELS COLLONS
    (17/07/19 14:29)

    No m'agrada tota aquesta Guerra del affair de la BPA..
    Ha fet i Fa molt mal a Andorra tot això.

    Respondre
  • #16 Ciutada
    (16/07/19 19:32)

    Aquesta querella es un contre foc !

    Respondre
  • #15 pepe
    (16/07/19 18:40)

    El temps ho posa tot al seu lloc. I mes, amb el canvi de govern hi ha hagut.

    Respondre
  • #14 Gerard
    (16/07/19 17:23)

    La querella és una cortina de fum!

    Respondre
  • #13 Tita
    (16/07/19 17:23)

    I el Tito Cierco no es querella? Doncs per alguna cosa deu ser...

    Respondre
  • #12 I Xini
    (16/07/19 17:22)

    I el Joan Pau no es querella? Que raro!

    Respondre
  • #11 Anna
    (16/07/19 17:20)

    Tothom té por de dir el que pensa en relació amb els Cierco!

    Respondre
  • #10 david
    (16/07/19 17:18)

    Collons quin fart de currar que és foten els de comunicació dekls Cierco...

    Respondre
Veure’n més
19
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts