infraestructures

El comú vol treure a concurs el telefèric del Carroi aquest any

La corporació ja té pràcticament redactat el plec de bases i voldria treure el concurs abans que finalitzi el mandat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de la capital es planteja molt seriosament tirar endavant el projecte per fer un telecabina fins al pic del Carroi aquest mateix mandat i per això, ja té gairebé redactat el plec de bases per fer el concurs. Així ho assegura la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, que afegeix que també se li han presentat diferents inversors que estan disposats a desenvolupar-lo. “Hi estem treballant i ja tenim el plec de bases gairebé fet. A més, comptem amb inversors que estan disposats a concórrer al concurs però encara ho hem d’acabar de parlar i per això segurament farem noves reunions al setembre”, explica. No és la primera vegada que parla tan clar d’aquest projecte. De fet, ja ho va deixar entreveure fa unes setmanes a la presentació del concurs d’idees per arranjar l’entrada del carrer doctor Vilanova, però ara va un pas més enllà i es mostra més decidida que aleshores. “És un tema del qual s’ha parlat força tant als mitjans com entre la ciutadania i potser ha arribat el moment de dir: som-hi i convoquem el concurs, a veure qui s’hi presenta”, assegura.

Un dels punts que reforcen la seva decisió és la bona acollida que va tenir la proposta entre els consellers de la minoria així com l’aposta que l’executiu vol desenvolupar en aquest camp a partir de la voluntat d’incloure una partida al pressupost del 2020 per començar a estudiar un sistema de transport per cable. “L’oposició no ho veu malament, segons vaig llegir a la premsa, i és necessari que tots ens posem d’acord per tirar endavant el projecte. A més, Govern parla de transport per cable i diu que és sostenible, doncs el telecabina de Carroi seria una mica això. No som tan lluny del que es treballa en altres ciutats i ens ajudaria a millorar la mobilitat a la parròquia, per això crec que el telefèric veurà la llum.”

Sortir del centre

El projecte s’ha de convertir en un nou element dinamitzador de la parròquia i perquè això sigui així, Marsol sap perfectament que haurà de sortir del centre. En aquest sentit, ja va manifestar que una opció és la parcel·la que el comú ha rebut en forma de cessió econòmica i que està just davant de l’edifici de Govern però una altra podria ser la zona de l’aparcament dels Pouets, on està l’edifici inutilitzat després que el comú retirés la concessió a l’empresa que l’explotava per no haver entregat uns informes tècnics. “El telefèric ha de sortir del centre d’Andorra la Vella perquè dona vida, i per què no als Pouets o al costat de la plaça del poble? Són opcions que guardem i que podrien ser, però també és veritat que n’hi poden haver més”, afirma. Precisament, l’èxit de l’operació depèn en bona mesura de la ubicació des de la qual surtin les cabines ja que, segons afirma, “si volem tenir inversors, ha de sortir del centre de la ciutat perquè és el model que funciona”. A més, insisteix en la necessitat d’oferir nous atractius a la parròquia per pal·liar la situació que viu el comerç, el qual entén que necessita d’aquests complements per ajudar a remuntar una situació de la qual sembla que li costi recuperar-se. “Cada vegada més necessitem atractius com aquest perquè el comerç està patint i tot el que sigui ajudar i donar més possibilitats al turisme és positiu perquè ha canviat el perfil del visitant i ja no venen només a comprar sinó que cal oferir-los un plus en experiències”. El projecte global més ambiciós hauria de permetre la connexió amb l’estació de Pal, a la Massana, una situació, però, que queda molt lluny encara, malgrat que seria el desig de la cònsol. “Seria idoni poder-ho fer però la primera fase, la que podem fer nosaltres, és arribar fins a Carroi i després ja dependrà d’acords amb la Massana i que en una segona es pugui arribar fins a Pal. De moment, ens hem marcat la fita de Carroi, no més enllà”, sentencia. Els dos comuns i l’executiu van signar fa anys un compromís pel qual si mai s’arribava des de la capital al pic, geogràficament compartit entre les dues parròquies, s’havia de permetre que la Massana pogués connectar aquest punt amb Pal, una situació però que encara queda lluny.

El comú vol treure a concurs el telefèric del Carroi aquest any

tracking