Nova regulació

El 70% dels apartaments compleix

La ministra Canals avança que la majoria ja ha dut a terme les obres per adequar-se a la nova normativa i que la resta acabarà en el termini fixat, a final de juliol

El 70% dels apartaments compleixSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 70% dels apartaments turístics ja han dut a terme les obres per tal d’adaptar-se a la nova regulació en el sector. Així ho va afirmar la ministra de Turisme, Verònica Canals, que creu que la resta podrà finalitzar aquesta adaptació abans del 31 de juliol, data en la qual finalitza el termini establert per permetre als pisos que estan fent el canvi poder acabar amb els treballs. “Pràcticament tenim un grau d’assoliment del 70% d’habilitació, que ja han finalitzat les obres i tot”, va manifestar Canals, que va afegir que “ara el que falta és que acabi la resta”. Canals també es va mostrar optimista respecte que els allotjaments turístics estaran preparats a temps a finals de juliol. En tot cas, la titular de Turisme va confirmar que no hi haurà cap més moratòria perquè els allotjaments turístics s’adaptin a les exigències de la nova normativa.

El fet que els pisos no registrats com a habitatges d’ús turístic (HUT) per la impossibilitat d’adaptar-se a la nova llei haguessin de cessar la seva activitat va fer que apareguessin algunes veus crítiques dels propietaris i gestors, agrupats en l’Associació d’Empreses d’Allotjaments Turístics (AEAT). De fet, l’entitat va presentar un recurs contra la normativa, que el mes passat va acceptar a tràmit la Batllia. No obstant, Canals va manifestar que no hi ha hagut noves queixes. “Des de Turisme, en molts aspectes, hem estat més permissius que la llei europea”, va manifestar la ministra. “Hem intentat integrar tota la idiosincràsia de com ho tenim a Andorra i tota la feina que s’està duent a terme a nivell d’obres és molt positiva”, va valorar Canals. De fet, considera que la resposta ha estat bona. “Tinc un feedback molt positiu també de tots els clients que veuen que no es deixa d’invertir a millorar l’allotjament a Andorra”, va explicar la titular de Turisme.

Preparats per a l’hivern

Canals considera que l’adaptació serà un aspecte molt bo de cara a la campanya d’hivern i fa un balanç positiu d’aquesta situació. “Globalment per a nosaltres, des del ministeri de Turisme, és molt positiu”, va assenyalar. Una idea que la ministra ja va refermar durant la reunió que va dur a terme a principis de juliol, acompanyada del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres Falcó, i del cònsol major d’Encamp, Jordi Torres Arauz, amb els representants de l’AEAT. Canals va explicar que la qualitat dels allotjaments turístics “és primordial” i va insistir en la voluntat del Govern de dotar els HUT d’una imatge homogènia.

Una de les preocupacions era la possibilitat que les exigències per adaptar-se a la nova llei provoquessin la pèrdua d’allotjaments, els fins ara catalogats com a apartaments moblats per a vacances, per no poder fer-ho. Canals, però, considera que no hi haurà cap tipus de pèrdua. “S’han fet reunions des del 2015 i, després de promoure la llei, s’ha donat aquesta moratòria”, explica. “Els allotjaments turístics han anat fent la feina, tothom s’ha qüestionat també el que volia fer i han estat d’acord a fer més qualitat i tenir apartaments molt dignes per a tota la gent que vingui tant a l’hivern com a l’estiu”, va manifestar la responsable de la cartera de Turisme.

El passat 3 de maig va finalitzar el període per demanar el número de registre d’habitatges d’ús turístic (HUT), la denominació fixada per la nova regulació del sector. En total, Govern va rebre unes 2.486 sol·licituds d’allotjaments turístics per inscriure’s com a HUT. No tots complien però ja s’havia aprovat una ampliació del termini per a aquells immobles que estiguessin pendents de fer obres per adaptar-se als requisits de la nova regulació. Aquell que tingués un permís per executar treballs d’adequació disposava de més temps, fins al 31 de juliol. Una moratòria insuficient per a l’AEAT, que confiava en els resultats de la reunió que van mantenir amb la nova ministra ara fa uns dies. Però no van aconseguir l’objectiu de guanyar més temps. Una de les qüestions que han aixecat més crítiques és la limitació d’apartaments turístics als blocs residencials, per garantir la convivència entre els que hi viuen tot l’any i els que fan estades de vacances.

I, recentment, fonts del sector també es queixaven de les exigències molt elevades del text per a poder convertir els apartaments en HUT. Una reglamentació que, si no hi ha canvis, també haurà d’avaluar la justícia.

tracking