Serveis

Sistema de socors per a les 400 embarcacions andorranes

Fins ara ho havien de fer via Espanya o França, o amb sistemes propis

Sistema de socors per a les 400 embarcacions andorranesSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Parlar de comunicacions marítimes i vaixells en un país de muntanya, d’entrada, sembla sorprenent, però “és un esport i una afició que practica molta gent del país”, va comentar Jordi Gallardo, ministre de Presidència, Economia i Empresa. Al febrer es va aprovar el reglament per posar en funcionament l’ús de codis de comunicació marítims per a embarcacions d’esbarjo i esportives amb matrícula del Principat. Actualment hi ha unes 400 embarcacions registrades, d’aquestes, n’hi ha una “seixantena que naveguen per alta mar i necessiten un sistema de seguretat que els permeti comunicar-se en cas de rescat”, va assenyalar Jordi Nadal, director general d’Andorra Telecom.

Gallardo va afirmar que fins ara, per poder utilitzar els canals d’identificació les embarcacions andorranes “havien de canviar la matrícula a països com França o Espanya o demanar una cessió” a les administracions veïnes, per poder estar cobertes “mantenint la matrícula del Principat”. Així com sistemes propis de socors proporcionats pels usuaris de les naus. El nou reglament permet “emetre llicències per autoritzar les emissores de ràdio i poder registrar i autoritzar l’ús de balises en cas de rescat”, afirma Nadal.

Pel que fa al funcionament de les radiobalises, hi haurà formacions de curt abast, que impliquen “qualsevol comunicació a les zones costaneres de la península i les Balears”, fins a 40 milles, i “estaran cobertes”, va explicar David Rabelles, tresorer del Club Nàutic d’Andorra. La previsió és començar les instruccions la tardor vinent. Tal com va mencionar Nadal, “la formació és molt necessària, ja que se’n podria arribar a fer un mal ús”. Andorra Telecom registrarà les dades dels usuaris i el Club Nàutic oferirà les formacions, que estaran reglades i ratificades per organismes internacionals.

Rabelles va destacar que “és un pas endavant per homologar un tema de seguretat molt important per a les embarcacions” amb matrícula andorrana.

tracking