Seguretat viària

La policia deté nou conductors per setmana per positiu d'alcoholèmia

El cos d’ordre ha arrestat els primers sis mesos de l’any 227 persones per anar embriagues al volant

La policia deté nou conductors per setmana per positiu d'alcoholèmia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nombre de detencions per donar positiu per alcoholèmia s’ha incrementat en un cinquanta per cent durant els primers sis mesos del 2019 respecte al mateix període de l’any passat, segons les dades dels balanços d’arrestos que publica setmanalment la policia. El cos d’ordre ha detingut, entre l’1 de gener i el 30 de juny de l’actual exercici, 227 conductors ebris. Es tracta d’una mitjana de nou persones per setmana les que han estat controlades per la policia circulant amb 0,8 grams d’alcohol per litre de sang (g/l) o més, una taxa que suposa un delicte penal i la consegüent detenció del conductor. Un dels positius va ser de poc més de 0,5 g/l, però en tractar-se d’un professional del transport la taxa superava el límit marcat per la llei per a aquest tipus de conductors.

La policia va detenir en el mateix període de l’any passat per donar positiu al volant un total de 137 persones, una xifra superior a la del primer semestre del 2017, tot i que en aquest cas l’increment només va ser d’un 20%.

El perfil majoritari de la persona que és detinguda conduint en estat d’embriaguesa, com és habitual en els darrers anys, és el d’un home resident d’entre 18 i 30 anys. De les 227 persones que la policia ha arrestat durant el primer semestre de l’any per donar positiu per alcoholèmia, 200 eren homes i 27, dones. Quant al lloc de residència dels conductors, la gran majoria, 193, vivien a Andorra, i la resta, 34, ho feien fora del Principat. Respecte a l’edat, la proporció està més repartida. Prop del 46% tenien entre 18 i 30 anys, mentre que el 40% estaven entre els 31 i els 50. Només un 13% superaven els 50 anys.

Majoria entre 1 i 1,5 g/l

Respecte a la taxa d’alcoholèmia, la més freqüent es va situar per sobre de l’1 i fins a l’1,5. Van donar aquest resultat 112 conductors. Per sota n’hi va haver 43 que van superar la que es considera infracció penal (0,8) i van donar un màxim d’1. La més infreqüent va ser la més elevada, que quadruplica el límit permès (0,8). Vint conductors van superar una taxa d’alcoholèmia de dos grams per litre de sang. Van ser 52 els que van donar una taxa d’entre 1,5 i 2 grams per litre.

Controls i campanyes

Els controls rutinaris dels agents de l’autoritat són els que han motivat la majoria de detencions. Però també hi ha un gruix destacat que s’han produït després que es constatés que el conductor estava cometent una infracció a les normes de circulació o protagonitzés un accident de trànsit. A banda, i durant el 2019, la policia ja ha dut a terme dues campanyes específiques de controls, fet que també es reflecteix en el balanç de detencions. La que coincideix amb les festes de Nadal només va afectar la primera setmana del gener (es va iniciar a principi de desembre de l’any anterior). Per Pasqua hi va haver una segona campanya.

Primera setmana de juliol

La tendència iniciada durant el primer semestre de l’any sembla tenir continuïtat, almenys en la primera setmana de juliol. En aquests primers set dies del mes la policia ha detingut onze persones per donar positiu per alcoholèmia al volant. Set dins d’una nova campanya de controls que es desenvoluparà durant tot el mes de juliol coincidint amb les festes majors d’estiu, dues en controls rutinaris i dues més de conductors ebris que es van veure involucrats en accidents de trànsit, en aquest cas sense ferits de gravetat. Entre les onze detencions de la primera setmana del mes de juliol destaca la d’un resident temporal de 49 anys, amb una taxa de 2,56 grams per litre, caçat en un control rutinari.

EL RÈCORD DE L'ANY ÉS DE 3,10 G/L

Un resident de 33 anys ha donat la taxa més elevada durant el 2019: 3,10 grams d’alcohol per litre de sang. La policia el va detenir el 10 de febrer després de passar per l’hospital, d’on va ser donat d’alta poques hores més tard de protagonitzar un accident de circulació. Va ser a les quatre de la matinada quan l’home va col·lidir amb dos vehicles amb matrícula andorrana que estaven estacionats entre la rotonda d’Anyós i l’encreuament de la carretera de Sispony. El protagonista del rècord de taxa d’alcoholèmia d’enguany conduïa un Jep Wrangler, també amb plaques andorranes.

La policia deté nou conductors per setmana per positiu d'alcoholèmia

tracking