Reportatge

Fratini marxa, Franco torna

El nunci apostòlic a Espanya i Andorra deixa de ser l’ambaixador de la Santa Seu als dos països després d’haver renunciat al càrrec. Marxa envoltat de polèmica després d’acusar el govern espa­nyol de fer ressuscitar el dictador.

Fratini marxa, Franco tornaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Han ressuscitat Franco.” Aquestes polèmiques paraules pronunciades pel nunci apostòlic a Espanya i Andorra, Renzo Fratini, han servit al sacerdot italià per acomiadar-se del seu càrrec després de renunciar-hi. Però no, Fratini no marxa per haver acusat Pedro Sánchez i la resta de l’executiu espanyol d’haver fet reviure el dictador. El sacerdot italià deixa de ser l’ambaixador del Vaticà a Espanya i Andorra, després de 10 anys ocupant el càr­rec, en arribar a l’edat de jubilació que estipula el dret canònic, els 75 anys. El Papa Francesc va acceptar ahir la renúncia de Fratini a ser nunci, un càrrec del qual va prendre possessió el 20 d’agost del 2009.

Fratini deixa de ser nunci apostòlic a Espanya i Andorra enmig de la polèmica pels dards enverinats que va llançar al govern espanyol per la seva decisió d’exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. “Sincerament, hi ha tants problemes al món i a Espanya. Per què ressuscitar-lo? Jo dic que han ressuscitat Franco. Deixar-lo en pau era millor, la majoria de la gent, dels polítics, tenen aquesta idea perquè han passat 40 anys de la seva mort, ha fet el que ha fet, Déu el jutjarà. No ajuda a viure millor recordar quelcom que ha provocat una guer­ra civil”, va explicar el nunci en una entrevista a Europa Press dimarts passat. Aquestes manifestacions no van caure gaire bé a l’executiu espanyol, que ha decidit traslladar al Vaticà les seves queixes mitjançant una carta que va fer arribar l’ambaixadora espanyola davant la Santa Seu, Carmen Peña, que ja es va reunir ahir amb el secretari vaticà de relacions amb els estats del Vaticà, Paul Gallagher. La posició oficial de la Santa Seu sobre l’exhumació de Franco ha estat sempre la neutralitat. El secretari d’Estat del Vaticà, Pietro Parolin, va fer arribar una carta a la vicepresidenta del govern en funcions, Carmen Calvo, per destacar que no s’oposen a la decisió del l’executiu espanyol.

L’exhumació de Franco segueix a l’espera de la decisió de la sala del contenciós. L’ informe de tres perits contractats per la família Franco va defensar al Suprem que la cripta de la catedral de La Almudena és el lloc més segur per enterrar el dictador.

tracking