Justícia

Ordenen a la Batllia admetre la multiquerella dels Cierco

Els antics propietaris de BPA van presentar una acció global contra els membres de l’AREB, INAF, Vall Banc i JC Flowers

Ordenen a la Batllia admetre la multiquerella dels CiercoFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts ha ordenat a la Batllia que admeti a tràmit la multiquerella que els antics propietaris de Banca Privada d’Andorra (BPA), Higini i Ramon Cierco, i l’exconseller delegat de l’entitat, Joan Pau Miquel, van presentar contra els membres de l’AREB, INAF, Vall Banc i JC Flowers, és a dir tots els organisme vinculats amb el cas BPA. Tots tres van presentar la querella criminal pels presumptes delictes majors de prevaricació d’autoritat o funcionari, d’administració deslleial del patrimoni públic, d’administració deslleial, d’associació il·lícita i de blanqueig de diners.

En la multiquerella els Cierco i Joan Pau Miquel presentaven una relació dels fets en què assenyalaven que s’havien anat produint diferents delictes de forma successiva, que englobaven els organismes públics que van participar en el procés. Un dels punts més destacats que reclamaven era l’operació amb bons convertibles (Coco’s) per donar liquiditat a Vall Banc i denunciaven que s’havien abonat 70 milions d’euros i finalment van ser recomprats per JC Flowers a canvi de 12,8 milions.

La batlle Maria Àngels Moreno, per aute del 13 de desembre passat, va decidir no admetre a tràmit l’acció judicial en considerar que “els fets exposats pels querellants no conformen cap dels tipus penals invocats a la querella”. Moreno va considerar que com que no hi havia rastre dels delictes que els Cierco manifestaven que havien comès el conjunt d’organismes i directius involucrats en la resolució del cas BPA “la via penal no és la idònia per a la defensa dels interessos dels querellants”.

Acte civil o administratiu

En l’aute assenyalava que la diferència de criteri entre els Cierco i l’AREB sobre com s’havia de resoldre l’afer, després que la policia financera dels Estats Units (FinCEN) determinés que BPA era un risc de blanqueig de primer ordre, podia ser una reclamació civil o administrativa. Però en cap cas penal, perquè no s’ha comès cap delicte per part ni dels organismes públics implicats ni per part del comprador del banc un cop es va subhastar.

Resposta de Corts

La decisió del Tribunal de Corts esmena la decisió de Moreno i critica el fet que la batlle prengués la decisió de no admetre a tràmit la multiquerella en considerar que no hi havia proves dels delictes. Els magistrats assenyalen que un cop formulada la querella criminal, atesos els trets principals de l’operació de la transmissió del negoci de BPA a Vall Banc, trets que coincideixen substancialment amb els fets descrits a la querella, “el que s’esqueia no era fer una valoració a priori dels fets des de la perspectiva de la tipicitat, analitzant si concorrien o no tots els elements constitutius del tipus penal”.

La batlle instructora, afegeixen, s’hauria d’haver limitat a valorar si els fets relatats a la querella eren versemblants, a la vista de la documentació aportada amb la querella, i si presentaven indicis d’infracció criminal, no de concrets tipus penals que sols poden determinar-se en funció del resultat d’una més acurada investigació.

Per tot això, el Tribunal de Corts procedeix a estimar el recurs dels germans Cierco i Miquel contra l’aute de la batlle Moreno ordenant a la mateixa que procedeixi a admetre a tràmit la querella, es pronunciï sobre la pràctica de les diligències d’investigació que es sol·liciten a l’escrit de querella i practiqui les escaients diligències d’investigació per tal d’obtenir una major i més completa informació sobre els fets objecte de querella.

I ordena que ho faci per esbrinar quin era el valor real de les obligacions convertibles (Coco’s) a la data de la seva emissió, quins foren els motius que determinaren les característiques de l’emissió, quin era el valor real dels Coco’s a la data de 3 d’abril del 2018 quan foren adquirits per JC Flowers, quin fou el preu satisfet per JC Flowers, quins foren, al seu cas, els motius de la depreciació dels Coco’s i quins foren els motius pels quals fou condonat el preu del cupó per al 2017, així com per a determinar la concreta intervenció de cadascun dels querellats en els fets investigats.

tracking