Justícia

La policia investiga la constructora FCC i la relació amb el 'cas Odebrecht'

La policia investiga la constructora FCC i la relació amb el 'cas Odebrecht'Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La policia andorrana està investigant si la multinacional espanyola Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) va pagar suborns per aconseguir adjudicacions d’obres a llatinoamèrica. La investigació se centra en si el contracte que va firmar FCC amb un advocat espanyol de nacionalitat panamenya, Mauricio Cort, relacionat amb la trama Odebrecht, va ocultar un esquema de pagament de suborns, tal com informa el diari El País, que ha tingut accés a dos informes confidencials dels investigadors que formen part de la causa anomenada Operació Pernambuco. La policia rastreja els moviments de Cort, qui va cobrar fons milionaris de la constructora brasilera Odebrecht als quatre comptes que l’advocat tenia a la Banca Privada d’Andorra (BPA), segons els investigadors.

Després de signar l’acord amb el lletrat, FCC hauria rebut set de les deu adjudicacions públiques recollides als annexos del contracte. Les obres es van executar entre 2010 i 2014. Es tractaria d’un mecanisme per aconseguir una sèrie d’adjudicacions públiques valorades en 434 milions d’euros a Panamà, Nicaragua, El Salvador i Costa Rica. Gràcies a aquestes gestions, la multinacional va aconseguir projectes com l’Hospital Luis Chicho Fábrega, la seu del tribunal electoral, l’accés de la llera del Pacífic del Canal o la rehabilitació del pont Centenari, tots a Panamà. A Nicaragua es va captar l’execució del complex judicial central de Managua, el tram cinquè de la carretera Longitudinal Nord del Salvador i la millora de la ruta nacional tres de Costa Rica.

CONNEXIÓ AMB ODEBRECHT

Els agents de policia estudien la possible relació entre FCC i Odebrecht, amb la figura de Cort com a nexe entre ambdues

companyies, i destaquen projectes en els quals van participar conjuntament, com ara la Línia 1 del metro de Panamà, una obra de 1.500 milions d’euros en la qual la Fiscalia Anticorrupció espanyola també ha posat el focus en una investigació. Segons el diari espanyol, la policia andorrana tindria acreditat que Cort va utilitzar la seva societat Arados del Plata SA per cobrar als seus comptes de BPA 3,1 milions d’euros per feines d’intermediació a favor d’FCC. La multinacional va assegurar al mitjà espanyol que els executius que van signar els contactes amb Cort ja no hi són.

tracking