x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Un dia especial

Sant Julià, centre espiritual

La inauguració de la reforma de l’església de Sant Julià i Sant Germà pot significar un punt d’atracció per a la parròquia i atraure cristians i turistes
Benedicció del nou mosaic de l'església de Sant Julià

Benedicció del nou mosaic de l'església de Sant Julià

L'arquebisbe Joan Enric Vives i Sicília va presidir l'Eucaristia d'Acció de Gràcies, de dedicació del nou altar

L'arquebisbe Vives en el moment de beneir l'església de Sant Julià i Sant Germà amb el mosaic al fons.

Sant Julià vol ser un centre d'atracció espiritual amb el nou mosaic

L'arquebisbe Vives en el moment de beneir l'església de Sant Julià i Sant Germà amb el mosaic al fons.

Fernando Galindo
El copríncep va oficiar l'eucaristia i va beneir el nou altar.

Sant Julià vol ser un centre d'atracció espiritual amb el nou mosaic

El copríncep va oficiar l'eucaristia i va beneir el nou altar.

CARLES FÀBREGAS
Actualitzada 11/06/2019 a les 12:44
La remodelació de l’església de Sant Julià i Sant Germà i el nou mosaic que s’ha instal·lat ha de servir perquè Sant Julià de Lòria sigui un nou centre espiritual del país, com ja ho són els santuaris de Meritxell i de Canòlich, van assegurar ahir el cònsol major de la parròquia, Josep Miquel Vila, i el rector, mossèn Pepe Chisvert, en l’acte d’inauguració de l’obra del pare Marko Ivan Rupnik i que va comptar amb la presència del copríncep episcopal, Joan Enric Vives, que va ser l’encarregat de beneir-la. Vila i el rector creuen que també podrà atreure turistes interessats en l’art eclesiàstic. “Estem segurs que serà un punt d’atracció espiritual i amb aquesta obra, potser molta gent s’animarà i es desplaçarà fins a la parròquia per admirar-la”, afirmava Vila. Mossèn Pepe recordava que mentre s’estava instal·lant el mosaic de 200 metres quadrats, “hi havia un degoteig de persones que venien a veure com quedava, que va ser impressionant”, tot i que indicava que no era la idea principal amb què es va fer l’encàrrec. “Evidentment per a nosaltres no és l’objectiu principal però sí que volem que sigui un espai d’acollida per celebrar les litúrgies i per a totes aquelles persones que vinguin fins aquí”.
Cap dels dos sabia exactament quants diners havia costat el mosaic, tot i que es calcula que pot haver superat el mig milió d’euros. Tot i així, mossèn Pepe assegurava que era perquè encara no havien tancat els comptes però que quan ho facin “ho publicarem a la porta de l’església”. Sí que va afirmar que la meitat dels diners han sortit de fons públics, mentre que l’altra l’han aportat entre les donacions privades i la mateixa parròquia. El cònsol, per la seva part, desconeixia haver pagat la meitat però va afirmar que estaven ben invertits. “No sé el cost exacte i crec que no arriba a la meitat però de totes maneres no és excessiu i l’obra està molt bé”.


Fer història

A més del copríncep episcopal, a l’acte d’ahir va assistir el cap de Govern, Xavier Espot; els consellers generals de terceravia, Carine Montaner i Josep Majoral, i l’ambaixador d’Espanya, Àngel Ros, a banda de tots els consellers del comú. La seva presència significava que un dels objectius amb els quals s’ha preparat, es va aconseguir. “A vegades, a la vida els somnis es fan realitat i avui és un dia en què deixem una petjada històrica. No és només una gran obra d’un gran artista sinó que volem reviure les arrels cristianes d’Andorra, tot recordant que els nostres avantpassats van fer preciositats a les esglésies romàniques del país i que avui són un referent encara”, comentava el rector. En aquest sentit, Vila va lloar la seva figura i li va agrair la feina feta per revitalitzar el poble. “És una gran alegria per a nosaltres i per a tota la parròquia el fet de tenir un mossèn que tingui la vocació d’arreglar i tirar endavant el poble. Ara hem aconseguit tenir una església amb llum, que tindrà vida i aportarà harmonia”.
L’església es va quedar petita per a l’eucaristia que va celebrar el copríncep, en la qual va beneir el nou altar i va definir la restauració com a “molt bonica”. Per a ell l’altar “és el lloc més sagrat de tota l’església” però es va mostrar encantat de poder ser “avui aquí i fer amb tots vosaltres la inauguració d’aquesta reformada casa del senyor”.


Una obra coral

El mosaic que ha instal·lat Rupnik no es limita a una paret sinó que està present a totes les parets de l’església. Per col·locar-lo, han treballat durant cinc dies una vintena de treballadors d’una vintena de països, i han tingut la col·laboració de l’estudi arquitectònic d’Albert Casamajor. També, s’ha creat una nova capella especial per la Mare de Déu de Canòlich i un baptisteri renovat i il·luminació específica. La voluntat de mossèn Pepe era fer aquesta inauguració coincidint amb el vintè aniversari de la coronació de la verge de Canòlich.
 
EL MICHELANGELO DEL SEGLE XXI
Mossèn Pepe no para de referir-se a Rupnik com el Michelangelo del segle XXI, ja que ha treballat en alguns dels temples més sagarats de la cristiandat. L’any 1999 va renovar el mosaic de la capella Redemptoris Mater del Palau Apostòlic de la ciutat del Vaticà. Anys després, el 2005, va fer el mateix a la Catedral de Santa Maria la Real de la Almudena, a Madrid. Dos anys més tard el van cridar per treballar a la basílica del Santuari de Lourdes i també al de la Santíssima Trinitat de Fàtima, a Portugal, i també té diverses obres exposades a Síria, el Líban, els Estats Units o el Brasil.
Etiquetes
  • #9 karlitos
    (11/06/19 22:22)

    Poncio Pilatos ha fet una bona obra, te la esglesia cristiana del seu costat.Si Crist era fill de DEU com es que no ha previst tot això...De la seva vida i historia han fet un bordel de la espiritualidade que ha pregonat.

    Respondre
  • #8 angie
    (11/06/19 22:04)

    No crec q DEU necessiti d'aquesta ostentació presuntuosa, no se de part de qui..pero ho suposo..per l'ènfasi i perseverància q ha posat en q es portés a terme.Si se li pugues demanar a Deu per aquesta obra, pagada pel poble..a qui després s'els hi talla l'aixeta..q creeieu q respondria: Oh!! m'agrada molt..ara em sento menys sacrificat..per q estic envoltat de luxe, o pel contrari diria: fidel servidor meu..per q has invertit tants diners amb les necessitats q hi han??Independentment,sota la meva humil opinió, quan entro sembla q entro a una botiga o galeria de luxe: la primera impressió q em va donar..i sincerament..no em sento ni identificada amb la meva esglèsia, ni sento la quietud, solitud i pau q SÍ sentia abans.Reconec la espectacular obra d'art q han aconseguit..però no es del meu gust. Ni feia falta, ni tothom estava d'acord!!Però el per que s'ha fet, es la pregunta q jò em formulo!!!Si algú m'ho pot aclarir...ho agraïria!!
     

    Respondre
  • #7 Sorprès...
    (11/06/19 13:55)

    Sembla ser que la pèrdua de "clientela" s'ha de compensar amb inversions públiques... Fons importants, que podrien almenys alleujar els problemes de moltes families es destinen a art eclesiàstic. Res no ha canviat!!!

    Respondre
  • #6 Geovani Papini
    (11/06/19 13:06)

    Donar a Cesar el qu`es de Cesar...…...La prova, la millor,la mes coerent i la mes ESPIRITUAL a nivel del mon i un exemple per tot home, seria que la esglesiade Sant Julià i els fons publics, 6 millons es donessin per pous d`aigua a Africa i ponts perque els nens puguin anar al cole sense tenir que anar en tirolinas precarias de fusta sobre els rius a Sud America.......!!!

    Respondre
  • #5 Lauredia
    (11/06/19 12:44)

    A qui li agradi el "brilli-brilli" rotllo Gipsy Kings, ho trobarà molt maco.

    Respondre
  • #4 Feligresa ocasional
    (11/06/19 11:52)

    Era d'esperar i s'ha confirmat: moltes persones que pensàvem que l'església tal com estava abans era perfectament operativa encara per vint o més anys, hem sucumbit seduïts i hem renunciat a tot retret.

    Respondre
  • #3 Estè bé, però …
    (11/06/19 10:39)

    "La meitat dels diners han sortit de fons públics".
    Entenc el rerefons històric a Andorra, però hem de ser una mica més laïcs amb els fons públics. Molta gent no desitja que els diners de tots paguin confessions religioses particulars. 
    Ara bé, cal dir que el resultat és impressionant, em fa pensar als mosaics bisantins d'Istambul…

    Respondre
  • #2 Sophie Constatinopla
    (11/06/19 10:17)

    Déu vulgui que turistes i visitants dormin bé i no pateixin la borratxera del jet lag abans d'entrar a l'església. Podrien creure que s'han despertat a qualsevol encantador poblet ortodox de Grècia sense cap mena de dubte.

    Respondre
  • #1 Ha saltat la sorpresa.
    (11/06/19 08:04)

    El Sr. Vila ahir ens va definir el Sr. rector com la persona que té "la vocació d'arreglar i tirar endavant el poble." Ja tenim el candidat de Laurèdia en Comú per a les comunals del desembre!

    Respondre
9
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts