x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Tribunals

La Guàrdia Civil sospita que BPA va ajudar Zaplana a blanquejar

L’UCO creu que es van rentar 5 milions d’euros per compensació
Zaplana hauria blanquejat cinc milions d'euros en presumpta col·laboració amb BPA.

Espanya creu que BPA va ajudar Zaplana a blanquejar

Zaplana hauria blanquejat cinc milions d'euros en presumpta col·laboració amb BPA.

Actualitzada 11/06/2019 a les 18:03
La Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil considera que Banca Privada va col·laborar amb l’expresident valencià Eduardo Zaplana perquè l’expresident valencià pugués rentar cinc milions provinents de les suposades comissions que va rebre d’empresaris a canvi de concessions de la Generalitat valenciana pels parcs eòlics, la privatització de les ITV i la construcció del parc de Terra Mítica. En el sumari del cas, segons han publicat mitjans espanyols, s’explica com la Guàrdia Civil ha arribat a la conclusió que els diners arribaven als comptes del testaferro de Zaplana Joaquín Barceló sense haver de córrer el risc de passar per la frontera. Inicialment les sospites apuntaven que el testaferro de l’expresident ingressava els diners al compte andorrà de BPA en trasaccions en metàl·lic, però la investigació va anar aportant dades respecte que el sistema emprat era molt més elaborat i incloïa l’ajuda o la planificació de l’entitat bancària.
L’UCO, segons el sumari, apunta que Zaplana i BPA van establir una col·laboració per poder rentar diners pel sistema de compensacions. Aquesta modalitat era utilitzada pel banc en d’altres casos com el de la trama de la màfia xinesa de Gao Ping. Aquest és el cas pel qual hi ha 25 directors i gestors de BPA processats i quina vista oral s’ha de reprendre al setembre. Per poder establir el sistema, tal com recullen els mitjans en referència al sumari, “els imputats van comptar amb la col·laboració o complicitat de la Banca Privada Andorrana”.

El sistema emprat, segons recull la informació publicada, consisteix que “un membre de la xarxa de Zaplana es reuneix amb una persona, habitualment un empresari, que té compte a Andorra i a qui li urgeix disposar de diners en efectiu. Les trobades normalment es realitzen en hotels per conservar la discreció. L'integrant de la trama de l'expresident li dóna l'efectiu i l'industrial se'n va amb els diners. Durant la transacció, un empleat de la banca privada és testimoni que s'ha produït el lliurament. A continuació, realitza una transferència des del compte de l'empresari a l'estranger al dipòsit del blanquejador, també a l'estranger. Els diners han viatjat fins al país veí sense moure’s més enllà d'una habitació d'hotel. L'empresari, d'altra banda, aconsegueix tenir diners a Espanya sense el risc de creuar la frontera”.
Els investigadors continuen revisant el destí final d'aquests diners. Però no és una cosa que sigui determinant perquè el jutjat ja té recuperats al voltant d’11 milions d'euros, entre efectiu i propietats, una xifra inèdita (tenint en compte que Zaplana blanquejava a d’altres països i amb d’altres testaferros). L'èxit d'aquesta operació es deu, en part, a la confessió obtinguda pel testaferro uruguaià Fernando Belhot que va descobrir tota la trama.
Etiquetes
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts