Reportatge

Immersió cultural

Els alumnes de quart d’ESO de l’escola andorrana d’Ordino han volat fins al Marroc, on han conegut la realitat dels seus “germans” de l’escola de Khamlia.

Immersió culturalSANDRA TUDÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els viatges de final de curs són un moment especial per a qualsevol alumne. Surts de casa, deixes els pares, estàs amb amics i els professors actuen més com els segons que com els primers. Són dies de festa i si viatges a un altre país la diversió i l’aprenentatge s’uneixen sense ni que te n’adonis. Això és el que els ha passat als 86 alumnes de quart d’ESO de l’escola andorrana d’Ordino que van tornar ahir del seu viatge per terres del Marroc, organitzat per l'empresa Andorrana Janka Tours, on van poder fer el guiri però també van conèixer els seus “germans” de l’escola del poble de Khamlia, agermanada amb el centre ordinenc i amb els quals van compartir una tarda plena d’activitats que va acabar amb la pintura d’un mural compartit que és tota una declaració d’intencions. Andorra i Marroc unides per dos centres educatius. Els uns van omplir de tatuatges de henna les mans i braços dels altres, mentre els segons els ensenyaven a fer polseres. Com no podia ser d’una altra manera, el pacte d’amistat es va segellar amb un partit de futbol en què el resultat era el de menys, perquè els va permetre conèixer-se més, descobrir una altra realitat diferent de la seva i fer una autèntica immersió cultural.

A més, un dels objectius del viatge era portar-los el material que els havien preparat i per això, en els mesos anteriors, els infants havien demanat la col·laboració d’amics i familiars perquè els ajudessin a recollir material d’higiene (pasta i raspall de dents, tiretes i sabó) i escolar (llapis i bolígrafs, llibretes i llibres en francès) que els van portar.

Com sempre però l’oci és vital i per això van fer una ruta que incloïa visites culturals, naturals i, evidentment, passar una nit en una jaima. L’expedició va sortir d’Ordino el passat dilluns i els 86 alumnes i els sis ‘profes’ que els acompanyaven van fer la primera nit a la ciutat. L’endemà començava un trajecte que els portava a diferents indrets de l’Atlas on van veure oasis, kasbahs i zocos d’ambients rurals, allunyats de les ciutats. El dimecres, després de passar el dia amb els alumnes marroquins, van fer una tradicional volta amb dromedaris i van participar d’una festa berber. Un altre dels moments estrella va ser la visita a la Kasbah Aït Ben Haddou, declarada patrimoni de la humanitat el 1987, però molt més coneguda per ells per ser escenari de la popular sèrie, Juego de Tronos.

Quatre dies plens d’activitats, alegria i il·lusió, que deixen pas a la melangia, als pares, i potser a alguna repesca però que segur recordaran per sempre.

tracking