Política

El PS i terceravia carreguen contra la xifra d'alts càrrecs de Govern

López diu que és “una ofensa” i Pintat que és una “vergonya” la quantitat de secretaris d’Estat

El PS i terceravia carreguen contra la xifra d'alts càrrecs de GovernFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PS i terceravia han mostrat la seva indignació després que el ministre portaveu del Govern, Eric Jover, detallés el passat dimecres que l’executiu, que ja compta amb 12 ministres, tindrà a més 12 secretaris d’Estat. El cap de l’oposició i president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, ha titllat “d’ofensa a la ciutadania” els nomenaments dels números dos dels ministeris perquè entén que és una xifra “absolutament excessiva”, tenint en compte que haurien de servir per a aquelles àrees on el ministre no arribi. “Per nosaltres aquest nombre és una veritable ofensa a la ciutadania perquè és absolutament excessiu. Per una banda, cal recordar que els 12 ministres ja són el nombre màxim que permet la llei i, després, que els secretaris d’Estat han de cobrir aquells espais d’un ministeri molt ampli, on el titular no hi arribi, però insistim que amb 12 ja s’entén que es poden cobrir tots.” En aquest sentit, afirma que es produirà “una duplicació de funcions absoluta” entre les dues figures perquè “són dues persones de designació política i alts càrrecs que tindran les mateixes responsabilitats”, i afegeix que “no sé si és per manca de competències de l’un o de l’altre, però és evident que acabaran fent la mateixa funció”.

Per a López, aquesta xifra respon “més a la necessitat de donar càrrecs a persones vinculades tant a Demòcrates com a Liberals que a una necessitat real que pugui tenir el ministre de torn per cobrir la seva parcel·la”, i es mostra escèptic sobre si ja s’ha tancat l’executiu perquè “no ens queda clar si encara n’hi pot haver algun més. Queda per jurar una ministra, es parla d’Igualtat i de Participació Ciutadana, etcètera. Encara hi podria haver algun secretari d’Estat més”. El polític socialdemòcrata acusa que és el Govern amb més ministres de la història del país i recorda que a l’executiu vermell del 2009 només hi havia sis ministres i nou secretaris d’Estat, tot i que després es va fer una actualització, es van nomenar dos ministres nous i es va perdre una secretaria d’Estat. Per tot plegat, insisteix a parlar “d’ofensa” perquè “en un país tan petit on ja hi ha 12 ministres i on moltes competències estan delegades als comuns, sembla evident que és el terme correcte”. Des del PS esperaran a conèixer tota la composició del Govern per presentar una demanda d’informació al Consell General i saber els motius i el cost que tenen tots aquests nomenaments.

Qui se’ls ha avançat és terceravia, que la va presentar ahir. El president del grup parlamentari, Josep Pintat, afirma que “és una vergonya” i que l’actitud de l’executiu “és una manera de prendre el pèl a la ciutadania que es va manifestar en contra de la situació en què viu”. El polític lauredià ha calculat que el cost que tindran per a les arques públiques durant la legislatura serà de tres milions d’euros i per això ironitza quan diu que es trauran els diners “retallant encara més els sous dels funcionaris”. Quant a la teoria del repartiment de càrrecs, Pintat es limita a afirmar que “el que és evident és que l’estabilitat del Govern té un preu”, i afirma que amb aquests moviments “ja d’entrada deixa molt a desitjar, tot i que el que encara no sabem és quin full de ruta tindrà ni quina acció de govern pretenen desenvolupar”, sentència.

Crítiques infundades

El president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, per la seva part, defensa les decisions preses i afirma que l’increment del cost de les secretaries d’Estat serà molt minso i que totes serviran per donar servei a la ciutadania. “És cert que augmentarà la despesa global però només en 500 euros mensuals i amb elles podrem donar resposta a les demandes dels ciutadans”, va defensar el parlamentari.

UBACH: "A ALGÚ SE LI HA ANAT LA PINÇA"

El secretari general de l’USDA, Gabriel Ubach, ha manifestat que els nomenaments “són una vergonya” i que “a algú se li ha anat la pinça” perquè entén que no respon a la realitat del país. “Som 70.000 habitants i ja tenim set comuns. Si a més necessitem 12 ministeris i 12 secretaris d’Estat, ja ens ho podem fer mirar.” El líder sindical explica que ha fet un càlcul aproximat que indica el nombre de càrrecs públics per habitant i considera que és un “rècord mundial Guinness”. “Em surt un càrrec públic per cada 500 habitants. Algun país del món té una xifra com aquesta? Tenim el rècord mundial Guinness de càrrecs per habitant.” Ubach es lamenta que mentre es fan nous nomenaments, als funcionaris els van congelar el sou, i considera que la diferència entre els uns i els altres és massa elevada. “Tenim una administració que no podem pagar, segons ens diuen, però resulta que el que no sobren són càrrecs. Ja m’agradaria veure’ls traient la neu o controlant el trànsit”.

tracking