Balanç

L'Unicef proposa la gratuïtat de les guarderies per fomentar la natalitat

Les dones del país tenen de mitjana un fill, xifra que suposa la taxa més baixa d’Europa

L'Unicef proposa la gratuïtat de les guarderies per fomentar la natalitatANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La directora d’Unicef Andorra, Marta Alberch, va proposar ahir un seguit de mesures que tenen l’objectiu de fomentar la natalitat al Principat, com ara la gratuïtat de guarderies i menjadors escolars, adequar els horaris laborals per facilitar la conciliació, incrementar els permisos de maternitat i paternitat fins als 12 mesos amb remuneracions dels salaris d’entre el 60% i el 80% sense distinció de sexe, incentius fiscals o la implantació del xec bebè. Aquestes propostes, recollides d’altres països propers amb millor taxa de natalitat, van ser les que la directora d’Unicef Andorra va aconsellar dur a terme durant la presentació dels resultats de l’Observatori de la infància del 2019, en el qual s’observa que Andorra se situa com el país amb la taxa de fecunditat més baixa d’Europa. “Esperem que quan es treballi el pla nacional de la infància els propers mesos, aquests siguin temes que es posin sobre la taula”, va manifestar Alberch.

El director del Centre de Recerca i Estudis Sociològics (CRES), Joan Micó, va destacar que la taxa de fecunditat, la qual indica el nombre de fills que té cada dona andorrana de mitjana, és d’un, una dada que queda lluny de les registrades als països veïns i de la taxa de 2,1 que l’informe de l’observatori fixa com a necessària per reemplaçar les futures generacions del país. La baixa dada s’explica per la davallada del 38% del nombre de naixements des del 2008. Així, des de fa una dècada, el nombre de naixements ha disminuït de 875 als 543 de l’actualitat.

XIFRES ALTES D’ESCOLARITZACIÓ

En l’informe del 2019 es mostra l’actualització de 16 indicadors dels 68 que l’Unicef creu necessaris per poder fer una valoració acurada del benestar infantil. Alberch va manifestar que la majoria d’aquests indicadors es manté estable amb les dades anteriors. Així, l’Observatori mostra que el 92% dels menors de 12 anys han completat l’educació primària o que la taxa d’escolarització als 3 anys és del 94%. L’informe també mostra que el percentatge d’infants escolaritzats amb alguna discapacitat ha augmentat al llarg dels anys fins arribar al 95,5%. Amb l’actualització també es van registrar 14 menors víctimes de violència en l’àmbit familiar, 8 adolescents víctimes de violència psíquica o física en l’àmbit escolar i 12 menors víctimes de delictes contra la llibertat sexual.

tracking