perspectives econòmiques

La reobertura de l'RN-22 no fa remuntar vendes al Pas de la Casa

Comerciants i hotelers afirmen que el poble segueix amb una minsa ocupació i que són pocs els clients que hi pugen

La reobertura de l'RN-22 no fa remuntar vendes al Pas de la CasaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants i els hotelers del Pas de la Casa segueixen preocupats per la situació que travessa el poble un cop comprovat que la reobertura de l’accés amb França no ha significat una millora exponencial de la situació com ells preveien. Sí que reconeixen que hi ha més gent que abans però que això no es transforma en més vendes i, a més, el mal temps no els ha ajudat a recuperar part del client francès, del qual majoritàriament viuen. “Ha estat un cap de setmana molt fluixet. Teníem les expectatives molt altes però per diferents circumstàncies, les coses no acaben de funcionar”, explica el propietari de l’Hotel Les Truites, Josep Maria Ayala. Aquestes “circumstàncies” no són altra cosa que el mal temps, ja que ha nevat i ha plogut força i això ha fet que molta gent no hagi pujat. “Ara no ve públic de neu sinó que esperen tenir sol, per tant no venen. També treballem molt amb gent de la tercera edat, a qui tampoc els agrada el mal temps”, comenta.

Des de l’Hotel Pic Mari es troben amb una situació similar. Reserves escasses i poca activitat al restaurant, tot i que sí que veu més persones al poble. “No és com esperàvem, no. Crec que el temps tampoc ens acompanya i sí que ve més gent però fan quatre compres obligades i marxen. Al restaurant de l’hotel, anem fent però sense gaire activitat, la veritat.” El futur el tenen fixat en la recuperació del turisme gal, que a poc a poc està tornant però a un ritme més pausat del que s’esperava. “Estem esperant que la gent de França torni. Sí que estem millor que abans, això segur, però no és la bomba.”

Un pont salvador

El 30 de maig comença un pont a França pel qual sí que ja tenen força reserves, tot i que fins que no arribi, encara hauran de patir una mica. “La majoria de botigues han tornat a obrir però nosaltres encara no tenim gaires reserves i mentre esperem aquest pont, anem fent”, indiquen des de l’Hotel Mirtil. Ayala espera amb impaciència aquests dies perquè “tenim una reserva boníssima i preveiem que, aleshores, tornarem a tenir un poble ple de gent”. El comerç pensa igual. “Crec que sí que tindrem moltes més persones però fins ara estem tenint un cap de setmana massa tranquil pel que volem”, comenta la Lurdes Regalo, de la botiga L&D Esports. El Samdhú-G Singh, d’Action Electrònics, afirma que “hem tingut uns dies molt fluixos i la neu i la pluja no ens han ajudat gens. Tenim poca gent però aviat s’animarà, això espero”.

El president de l’associació de comerciants, Òscar Ramon, reconeix que la situació és millor que fa una setmana però demana més concreció al comú sobre quin tipus d’ajudes els donarà. “Totes les ajudes seran benvingudes però caldria que pugessin aquí i ens les expliquessin millor perquè ningú les entén. Pensem que estaran relacionades amb els impostos però fins ara no sabem com ens beneficiaran.” Ell també pensa que el Pas es recuperarà però afirma sense embuts que “fins ara ho hem passat molt malament i ens costarà”.

El Sanju Babani, de la botiga d’electrònica Sonia Nova, exigeix a la corporació que s’impliqui molt més amb el poble perquè “està molt descuidat, lleig i ningú se’n preocupa”. Segons explica, el comú no ha netejat la carretera ni les voreres després de la nevada que va caure aquest cap de setmana. “La gent no puja perquè el poble segueix fent pena. Tenim voreres plenes de caques de gos i de neu que ningú neteja i sembla que no importi”, reivindica. Alguns botiguers també critiquen que França no ha tret tots els cartells que van posar per desviar el trànsit per Bourg-Madame, per pujar fins al Principat, i molts diuen que tampoc han notat un increment del client andorrà.

ENTREN MENYS COTXES QUE EL 2018

L’entrada de vehicles va ser inferior a la de l’any passat, segons les dades que gestiona el departament de Mobilitat. A falta de tancar les de diumenge, entre divendres i dissabte van entrar 7.226 vehicles pels 7.694 del 2018, unes dades que generen cert optimisme al departament, ja que la previsió inicial era molt més pessimista. De fet, a l’entrada del Runer també s’ha registrat una menor activitat. Des de Mobilitat no tenen una resposta a aquesta caiguda però pensen que podria ser que encara quedi gent a França sense saber que l’RN-22 torna a estar oberta.

tracking