x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
El nou executiu

Espot blinda el Govern tripartit

Demòcrates, L’A i CC es comprometen a no impulsar mocions de censura i fixen tretze accions prioritàries
DA, L'A i CC no han fixat cap pacte conjunt per a les comunals

DA, L'A i CC no han fixat cap pacte conjunt per a les comunals

El Govern en coalició també ha pactat no donar suport a una moció de censura, excepte en casos concrets com el cessament d'un ministre designat per les tres forces

El nou cap de Govern aplaudit pels consellers durant l'acte de presa de possessió a Casa de la Vall.

El Govern tripartit es blinda per durar 4 anys

El nou cap de Govern aplaudit pels consellers durant l'acte de presa de possessió a Casa de la Vall.

Fernando Galindo
Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi, ahir en una roda de premsa conjunta.

El Govern tripartit es blinda per durar 4 anys

Jordi Gallardo, Xavier Espot i Carles Naudi, ahir en una roda de premsa conjunta.

Fernando Galindo
Actualitzada 17/05/2019 a les 12:30
Aconseguir un Govern amb les mínimes fissures possibles i que la coalició assolida entre DA, Liberals i Ciutadans Compromesos s’allargui durant els quatre anys de legislatura. Amb aquest objectiu els tres partits han dissenyat un acord que blinda l’executiu i garanteixen lleialtat institucional. El document, subscrit per taronges, liberals i massanencs i protocol·litzat davant de notari, fixa que cap de les tres formacions promourà ni donarà suport a una moció de censura al Govern, tret que se cessi algun ministre contravenint les condicions del pacte tripartit. Alhora, el Govern també es compromet a no presentar qüestions de confiança, tret que hi hagi una majoria de ministres que ho demani i tenint present que sempre hi haurà d’haver com a mínim un ministre de cada formació inclòs. “És un full de ruta que ha de suposar un compromís a quatre anys vista i no un pacte de Govern circumstancial”, va sub­ratllar ahir el cap de l’executiu, Xavier Espot, en una roda de premsa conjunta amb els seus socis, el president dels liberals, Jordi Gallardo, i el de CC, Carles Naudi.
En aquest sentit, Espot va explicar que l’acord també estableix els cinc eixos bàsics de l’acció de govern, gràcies “als amplis espais d’entesa” i a la “coincidència” dels programes electorals. El primer dels punts és la transparència, fonamentat en l’entrada a tràmit parlamentari de la llei de transparència que va quedar pendent la legislatura passada. Els altres elements bàsics giren al voltant de l’impuls de l’economia de mercat, les polítiques socials, la transformació del model econòmic i la negociació amb la Unió Europea.


Els tretze punts prioritaris

Per la seva banda, Gallardo va apuntar que d’aquests eixos bàsics se’n desprenen les tretze accions prioritàries del nou executiu, centrades en la transparència amb la creació d’una secretaria d’Estat de Participació Ciutadana. Així mateix, es crearà una secretaria d’Estat d’Afers Europeus per pilotar les converses amb Brussel·les i s’abordarà “el repte” de la Llei de Funció Pública a través de la revisió dels aspectes que podrien ser millorables. D’altra banda, el nou Govern augmentarà els recursos econòmics de la Justícia. En aquesta línia, Gallardo, Espot i Naudi s’han compromès a bastir un pressupost equilibrat i a buscar pactes d’Estat en relació amb el sistema de pensions i la sanitat. Finalment, el tripartit fomentarà mesures per reactivar el mercat d’habitatges de lloguer, apostarà pel transport públic i per l’aeroport de la Seu, sense descartar la construcció d’una infraestructura al país.
Un seguit de mesures que es fonamentaran sobre la base d’unes “pautes internes” per garantir “el compromís al projecte”. Carles Naudi va apuntar que s’ha acordat que els tres grups parlamentaris donaran suport als projectes de llei de pressupost i “en la mesura que sigui possible” als altres projectes que presenti el Govern i a les proposicions de llei que promoguin CC, DA o L’A.

En paral·lel, la unió dels tres partits per formar l’executiu podria tenir la seva pròpia rèplica a les eleccions comunals del desembre. De fet, Xavier Espot va reconèixer que l’acord tripartit “fa una breu referència” a aquesta qüestió, constatant “que hauríem de trobar punts de convergència”. Espot va matisar que “no hi ha cap compromís concret”, si bé va avançar que hauran de ser els comitès parroquials de cada partit els que decideixin “si es vol fer una coalició, anar per separat o fins i tot si es vol fer una coalició amb algun altre partit”. D’aquesta manera, tot estarà supeditat als comitès de cada partit a cada par­ròquia.
 
ELS TRETZE PUNTS
-Transparència i bon go-vern amb l’entrada a tràmit de la Llei de transparència i accés a la informació.


-Participació ciutadana amb la creació d’una secretaria d’Estat específica.


-Negociació de l’acord d’associació amb la UE amb la nova secretaria d’Estat d’Afers europeus.


-Funció Pública i simplificació administrativa a través del desplegament reglamentari i possibles correccions.


-Més recursos econòmics per a la Justícia.


-Pacte d’Estat sobre el sistema de pensions de jubilació de la mà de la sostenibilitat.

-Pacte d’Estat sobre la sanitat pública per millorar la gestió financera.

-Polítiques per treure pisos de lloguer al mercat, activant la taula nacional de l’habitatge.

-Aposta pel transport públic i el medi ambient, mi-llorant la xarxa existent i projectant noves formes de mobilitat.

-Aposta per l’aeroport de la Seu sense descartar-ne un de nacional.

-Pressupostos equilibrats.

-Propostes econòmiques per diversificar els sectors tradicionals.

-Creixement del turisme
Etiquetes
  • #20 Esteve
    (17/05/19 22:28)

    Aquest programa sembla com si l haguessin escrit nens de 8 anys - pressupostos equilibrats lol aéroport a andorra on a la massana ? Creixement del turisme si com amb edificis the cloud ? Bons 4 anys ens esperen amb aquests nois que no tenen cap experiencia encara que Andorra no sigui mes que un poblet petit !!!

    Respondre
  • #19 Albert
    (17/05/19 20:46)

    Pena pena pena 
    Pena de politics 
    Pena de pais 
    Soc de la Massana i Cc mai mes. Ni jo ni la meva familia. S ha acabat.
    Juristes constitucionalistes haurien de mirar aquest pacte de bloquejar mocions de censura - aixo es totalment inconstitucional, un escandol i indigne d'una suposada democracia. Es un pacte de dictatorets. Pena pena pena de politics i de pais. 

    Respondre
  • #18 Pere
    (17/05/19 13:41)

    Pels seus actes els coneixereu.

    Respondre
  • #17 Pep
    (17/05/19 13:31)

    Vist els sms els del PS no tenen feina avui !!!!
    Prou de sms no votaré Liberals ,CC,DA ,sou vosaltres mateixos que parleu. L'atac de banyes es monumental !!!!

    Respondre
  • #16 Helena
    (17/05/19 13:13)

  • #15 Joel Aguareles
    (17/05/19 12:52)

    Donem 100 dies de gracia, i despres valorem. M.agrada la idea de cares noves i pensaments variats ( el coktel de traicio, honestitat i emprenedor pot donar bons fruits ),pero no comparteixo que repeteixin ministres d.altres goberns, done a pensar que alguna cosa mal feta s.amaga i es vol fer durar l.assumpte 4 anys mes. Curios. Per cert, Lo de la Cass, escandalos( sort q fa anys i anys que vaig deixar de cotitzar )...i no hi han responsabilitats penals?...aquest govern no tindra res a dir?. Salutacions

    Respondre
  • #14 Toni
    (17/05/19 12:14)

    El Govern dels "més ben preparats" com va qualificar el Sr. Espot, deu de ser els més ben preparats per escalfar la cadira, i cobrar un bon sou a finals de més. Amb els noms que circulen a les travesses de ministres, no veure'm cap canvi del Govern dels millors del Toni Marti.

    Respondre
  • #13 Una traició. MAI MES!
    (17/05/19 12:05)

    Voto a la Massana de sempre i una cosa mha quedat clara, ni la meva familia ni jo mateix no tornarem a votar a CC mai mes. Ha sigut una traició de la seva part als ciutadans de la Massana. Mai mes. Hens van fer creure surant la campanya que mai estarien al costat de DA i per tenir una cadireta durant 4 anys totes les promeses que han donat als ciutadans de la Massana han volat. MAI MES. disfruteu daquets 4 anys perque no tornareu a passar.

    Respondre
  • #12 Anna
    (17/05/19 11:50)

  • #11 Toxic
    (17/05/19 11:28)

    Francesc Cabanes Roqué va dir..
    Prou de utilizar el PS aprofitant l.avinentesa.Aqui s estar de parlant de pacta de caballers sense tenir que anar al notaris, no tots els politics son iguals

    Respondre
Veure’n més
20
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts