Justícia

La Batllia cita a declarar cinc militants d'Arran

Estan investigats per un delicte de danys per una acció a Os de Civís la nit de Sant Joan del 2017

La Batllia cita a declarar cinc militants d'ArranARRAN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Batllia ha citat a declarar cinc militants de l’esquerra independentista catalana, als quals investiga per un presumpte delicte de danys. Els fets pels quals la justícia vol que declarin van succeir la nit de Sant Joan de l’any 2017, quan diversos membres d’Arran, la branca jove de l’esquerra independentista, van serrar un cartell fronterer d’Andorra situat a la CG-6 a l’altura d’Os de Civís, a la parròquia de Sant Julià de Lòria. L’acció, que es va repetir en altres punts fronterers de Catalunya, es va realitzar coincidint amb la celebració del dia dels Països Catalans, el 24 de juny, i per reivindicar la unitat dels territoris de parla catalana.

Segons van denunciar dimarts al vespre dos militants d’Arran a l’Alt Urgell, l’acció de la Batllia “és un procés judicial liderat per l’Estat andorrà, però amb una imprescindible col·laboració dels mossos d’esquadra”. Ho va asse­nyalar Núria Martí, la portaveu nacional d’aquesta organització, en una roda de premsa a la Seu d’Urgell acompanyada del membre d’Arran Alt Urgell i candidat de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) a les properes eleccions municipals a la capital urgellenca, Pol Vidal. La portaveu nacional d’Arran va carregar contra els mossos d’esquadra en denunciar que la policia catalana “ha redactat pràcticament tot l’expedient de la denúncia cursada a Andor­ra”. Martí va afegir que “les cinc militants d’Arran han estat citades a declarar a Andorra per defensar els Països Catalans”.

Respecte l’acció duta a terme a Os de Civís, Martí va indicar que “pretenia simbolitzar el marc dels Països Catalans i aprofundir discursivament que quan parlem d’independència no ens referim a aixecar fronteres”.

Vidal, per la seva banda, va parlar d’un nou acte de “repressió” contra l’esquerra independentista i va denunciar la manera d’actuar dels mossos d’esquadra, que “ens assenyalen i ens porten a judici”.

Cal recordar que la matinada dels fets Arran no tan sols va ar­rencar la placa fronterera d’Andor­ra, sinó que altres militants van fer accions similars a d’altres punts de la frontera catalana ser­rant senyals dels estats espanyol i francès. L’activitat reivindicativa es va donar per finalitzada a primera hora del matí, quan la vintena de militants, un cop arrencades totes les plaques, es van desplaçar a la localitat nord-catalana de Salses, a l’Estat francès, on van fer una posada en escena.

tracking