INCIDENT A L'RN-22

L'accés a França es podria obrir abans del previst

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’accés a França, que inicialment s’havia previst que romangués tancat fins quatre setmanes després que es produís l’esllavissada a l’RN-22, podria reobrir-se abans de complir-se aquest termini. Segons va indicar ahir el director de la direcció interdepartamental francesa de carreteres del sud-oest (Dirso), Hubert Ferry-Wilczek, els treballs a la via estan avançant a bon ritme, la qual cosa els permet ser “optimistes”. Malgrat això, el director gal va voler ser prudent i no comprometre’s a donar una data de reobertura, perquè “demà es pot perdre tot el temps que hem guanyat fins avui”. En aquest sentit, Ferry-Wilczek va explicar que el motiu que les obres avancin més ràpidament és que el material rocós que s’han trobat els operaris és menys dur del que es pensava en un principi, però va insistir que esperaran fins a la reunió de dilluns vinent entre les autoritats franceses i el cap de Govern, Toni Martí, per ser més precisos pel que fa als terminis.

Martí es va desplaçar fins al punt on s’estan efectuant els treballs per fer balanç de la progressió de les actuacions. Allà, el cap de Govern va valorar molt positivament l’avanç de les obres, si bé tampoc va voler anunciar una data estimada de reobertura: “Hem de tenir prudència. A la reunió de dilluns ja hauran passat cinc o sis dies més i de moment no té mala pinta, però s’ha de confirmar.”

El pas altern, prioritari

Preguntat per les mesures econòmiques que el Govern prepara per pal·liar els efectes del tall en els comerços del Pas de la Casa, Toni Martí va recalcar que l’obertura d’un pas de circulació alterna (és a dir, amb un sol carril) seria “la millor mesura” per reactivar l’economia de la localitat. Aquesta reobertura, que es produirà segurament a final de mes, només es portarà a terme un cop hagi finalitzat la segona fase dels treballs, que és en la qual es troben actualment. Aquesta consisteix en l’eliminació del material rocós més susceptible de caure a la carretera i la col·locació d’una barrera de tres metres d’alçada per protegir la via, evitant així que caiguin roques. Després, la tercera fase dels treballs consistirà a assegurar el material que quedi perquè aquest no arribi a la carretera, la qual cosa permetrà restablir els dos sentits de la circulació. Sobre la demanda dels comerciants d’obrir el pas a peu fins a la duana durant la fase vigent de sanejament de la zona, el director de la Dirso va descartar totalment aquesta opció, ja que hi ha la possibilitat que es produeixin més despreniments durant les obres, la qual cosa posaria en perill la vida de les persones.

Més enllà d’això, el cap de Govern va confirmar que ahir l’executiu es va reunir per parlar de les propostes que els comerciants els van traslladar, i va assegurar que avui es podrien anunciar ja algunes de les mesures que es prendran per minimitzar el greu problema que suposa per als empresaris del Pas de la Casa el tall a l’RN-22. Martí es va reunir, a més, amb els caps de llista dels grups parlamentaris ahir a la tarda per tal de compartir aquestes mesures, ja que algunes d’aquestes requereixen canvis legislatius que hauran de passar pel Consell General. Malgrat que no va voler avançar cap mesura, el cap de Govern va indicar que a la reunió de l’executiu d’ahir al matí hi van assistir la directora de la CASS, Joaquima Sol, i altres representants de la parapública, per analitzar de quina manera el Govern podria ajudar els empresaris a pagar les cotitzacions. “Podria haver-hi una subvenció del Govern”, va assenyalar. D’altra banda, Martí va anunciar que ja s’ha posat en contacte amb la duana espanyola per agilitzar els tràmits davant la inoperativitat a la frontera francesa, ampliant l’horari de tancament a la Farga de Moles de les 17 a les 19 hores.

L'accés a França es podria obrir abans del previst

L'accés a França es podria obrir abans del previst

tracking