Tall a l'accés a França

El comerç del Pas dubta de les ajudes que rebrà del Govern

Empresaris asseguren que el cap de Govern va admetre que es va “avançar” quan va anunciar l’existència del fons de compensació d’1,2 milions d’euros

El comerç del Pas dubta de les ajudes que rebrà del Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reunió que van mantenir ahir el Govern i el comú d’Encamp amb la Cambra de Comerç, la Confederació Empresarial Andor­rana (CEA) i representants del teixit comercial del Pas de la Casa va deixar un seguit de propostes i la incertesa de quines i quan es podran fer efectives. De moment, l’executiu aprovarà una sèrie de mesures, de les quals n’hi haurà moltes que tindran efecte retroactiu, al consell de ministres extraordinari d’avui.

L’obertura de la carretera o d’un pas alternatiu continua sent la prioritat dels comerciants, perquè “solucionaria tots els problemes”, va assenyalar Jean Jacques Carrié, president de la Iniciativa Publicitària. Sobre els terminis de reobertura, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va afirmar que, segons les informacions que va reportar el Govern, els treballs a l’RN-22 “estan avançant al ritme establert”. En aquest sentit, Armengol va destacar el compromís que estan mostrant tant el govern francès com l’andorrà, que està enviant tècnics a diari per avaluar la situació, per tornar a habilitar l’accés al Principat.

Quant a les ajudes del Govern per pal·liar els efectes econòmics del tall a l’RN-22, els comerciants del Pas de la Casa es mostren escèptics. Antoni Miralles, gerent de Pyrénées a la localitat encampadana, fins i tot assegura que a l’inici de la reunió, el cap de Govern en funcions, Toni Martí, va admetre que es va “avançar” quan va anunciar l’existència del fons de compensació d’1,2 milions. Miralles va afegir que els comerciants esperen obtenir molt menys del que han demanat a l’executiu i apunta que el fet de tenir un Govern en funcions condiciona molt la presa de decisions: “Hem defensat el que hem pogut i ara haurem de veure què es pot fer en l’àmbit legislatiu, però esperances en tenim poques.”

Mesures retroactives

Moltes de les mesures que es prenguin al consell de ministres extraordinari d’avui tindran efecte retroactiu, és a dir, tindran en compte els perjudicis del tall des del dia que va començar. Després d’escoltar les propostes dels empresaris del Pas, el Govern estudia ara quines es podrien activar de forma immediata, però ahir ja es va anunciar que moltes es posarien en funcionament fins i tot amb l’accés de l’RN-22 ja obert al trànsit.

Concretament, els empresaris van demanar al Govern ajudes econòmiques per fer front a les despeses dels negocis, però també van tractar altres qüestions com ara la possibilitat de donar vacances als treballadors sense haver d’avisar amb quinze dies d’antelació. Malgrat que ni el cap de Govern ni els ministres en funcions de Finances, Jordi Cinca, d’Economia i Ordenament Territorial, Gilbert Saboya, i d’Afers Exteriors, Maria Ubach, que van estar presents a la reunió, van donar cap xifra, el president de la Cambra va assegurar que va detectar “bona predisposició” per part dels membres de l’executiu. Així mateix, Antoni Miralles va afirmar que es va parlar de la possibilitat que el Govern “donés un cop de mà” als empresaris per demanar crèdits tous per poder pagar les despeses. Ara per ara la meitat dels comerços de la població encampadana han tancat portes per reduir costos, segons es va informar.

Paral·lelament, el servei de Mobilitat va informar que el tall a l’RN-22 no ha tingut cap impacte pel que fa a la frontera hispanoandorrana. L’any passat van entrar 5.600 vehicles al país pel Pas de la Casa durant el primer cap de setmana de maig, però des de Mobilitat asseguren que aquest trànsit no s’ha derivat a l’entrada sud aquest any.

XAVIER ESPOT CREU QUE EL CAMÍ TRAÇAT PEL GOVERN "ÉS EL QUE CORRESPON"

El cap de llista de Demòcrates i conseller general de la formació taronja, Xavier Espot, considera que el camí que ha traçat l’executiu per minimitzar les afectacions pel tall de la carretera RN-22 a causa d’una esllavissada “és el que correspon i el que toca”. Així ho va manifestar durant la visita que va fer al Pas de la Casa, conjuntament amb els consellers generals Carles Enseñat i Maria Martisella, per analitzar amb els comerciants i els hotelers de la localitat les afectacions arran del tall de l’accés a França. Espot va destacar que Demòcrates donarà suport a totes les accions “que està preveient Govern” perquè es puguin tirar endavant “com més aviat millor”. El cap de llista de DA també va fer una crida a la ciutadania a consumir al Pas de la Casa i col·laborar, de manera solidària, amb les parts del territori “que ho passen més malament”.

El comerç del Pas dubta de les ajudes que rebrà del Govern

tracking