reportatges

Buscant la papallona del boix

El Cenma està portant a terme un estudi per comprovar si la papallona del boix, una espècie invasora provinent de l’Àsia, es troba al Principat. Per a aquesta tasca s’han col·locat cinc trampes amb feromones distribuïdes entre Sant Julià de Lòria i Encamp.

Buscant la papallona del boixCENMA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat que una espècie de papallona pugui trobar-se en territori andorrà ha fet saltar l’alarma al Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra (Cenma). Es tracta de la coneguda com a papallona del boix, un insecte invasor provinent de l’Àsia, les erugues del qual provoquen la defoliació, i per tant la mort, dels arbustos que afecta.

La papallona del boix és una espècie nocturna que triga unes quatre setmanes a fer la crisàlide per fer la metamorfosi d’eruga a espècimen adult. Durant aquest període és quan aquesta espècie danya els boixos, sent la segona generació de l’any, la de l’agost, la que provoca més danys als arbustos. La papallona del boix fa entre dues i tres generacions per any a Europa: la primera amb eclosió d’adults al juny, la segona a final d’agost i la tercera a l’octubre. Això no obstant, si l’espècie arriba a Andorra és poc probable que faci tres generacions a causa de les condicions climàtiques del país, que són menys favorables al seu desenvolupament, per la qual cosa es creu que com a màxim l’espècie en faria dues.

Per tal de comprovar si la papallona ha arribat al Principat, el Centre d'Estudis de la Neu i de la Muntanya ha instal·lat una sèrie de trampes entre Sant Julià de Lòria i Encamp. Es tracta de cinc paranys que permeten capturar els mascles de la papallona mitjançant feromones. Benjamí Komac, investigador del Cenma encarregat de fer l’estudi, explica que el parany és específic per a la papallona del boix i no té cap risc per a la salut de les persones ni d’altres animals, però demana no tocar les trampes per no interferir en l’estudi.

En el medi natural, les erugues de la papallona tenen molt pocs predadors, per la qual cosa és important detectar ràpidament la seva presència abans que es converteixi en una plaga. Segons explica Komac, aquesta espècie va arribar a Europa per Alemanya l’any 2005 i es va detectar per primer cop l’any 2007 a la ciutat de Weil am Rhein. Es pensa que va arribar pel Rin amb un vaixell que portava béns i plantes ornamentals des de la Xina. Després es va detectar a Suïssa i França (a zones properes a la ciutat de Weil am Rhein) per passar, a poc a poc, a distribuir-se per tot Europa. Fa quatre anys va arribar a Catalunya, a localitats com Girona, Olot o Ripoll. L’investigador explica que la papallona no ha arribat al Principat (almenys fins ara) perquè no pot entrar al país a una determinada altura a causa de les baixes temperatures, però la seva presència a Catalunya obre la possibilitat que entri pel sud.

Impossible de controlar

El Cenma ha informat que en cas que finalment es detecti la papallona del boix a Andorra, serà impossible controlar la invasió de l’espècie. Malgrat que existeix la possibilitat de controlar-la en boixos de parcs o jardins, no es podria fer res per evitar que la plaga es propagués a gran escala, ja que Andorra compta amb una superfície muntanyosa massa gran. L’estudi conclourà al setembre, moment que es podria activar un protocol per minimitzar els danys de l’insecte en el medi en cas que es confirmi la seva presència.

tracking