Tribunal superior

Condemna al comú per un accident a la llar d'infants dels Serradells

El comú de la capital haurà d’indemnitzar amb 16.756 € la mare i un menor que es va accidentar a l’escola bressol dels Serradells

Condemna al comú per un accident a la llar d'infants dels SerradellsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior de Justícia (TS) ha condemnat el comú d’Andorra la Vella a indemnitzar amb 16.756 euros més els interessos legals els pares d’un nen que va patir un accident a l’escola bressol dels Ser-radells el 15 desembre de l’any 2015. El menor tenia 2 anys i 9 mesos el dia dels fets i a conseqüència de l’accident es va fracturar el fèmur de la cama dreta. La lesió ha comportat en el menor un escurçament del membre inferior dret de 3,2 centímetres en comparació amb el seu membre inferior esquerre. El nen es va fer mal quan transitant des de l’interior a l’exterior d’una casa de jocs infantil emplaçada al pati de la guarderia va caure des d’una de les seves obertures a terra.

Els pares van decidir obrir la via judicial després que el comú denegués per via del silenci administratiu la sol·licitud de responsabilitat administrativa de la corporació que havien realitzat prèviament. Els pares van presentar una demanda jurisdiccional i en la sentència del 17 de juliol de l’any passat el Tribunal de Batlles va estimar parcialment l’acció presentada pels progenitors. La resolució va ser recorreguda tant pel comú com pels pares, tots dos disconformes amb la sentència de la Batllia.

Recursos del comú i dels pares

El comú d’Andorra la Vella va presentar recurs en considerar que, a diferència del que deia la resolució de la Batllia, en l’accident no es podia apreciar la infracció del Reglament de guarderies infantils de 27 d’abril del 2005 respecte la presència aquell dia del personal necessari per fer-se càrrec dels menors. La corporació també va mostrar la seva disconformitat amb la indemnització fixada i invocava a considerar l’accident com un cas fortuït. Per això demanava que es modulés l’efectivitat de la responsabilitat del comú amb una reducció del 50% de l’import que es fixés com a indemnització.

Per últim, el comú de la capital es mostrava d’acord amb els diners fixats com a indemnització a la mare però no amb els dels dos fills de la parella. I és que la Batllia també va considerar com a perjudicat el germà petit de la víctima, que tenia set mesos el dia dels fets, i en estar també a la guarderia es fixava una indemnització per perjudici moral.

La família, per la seva banda, demanava en el recurs d’apel·lació que la xifra fixada com a indemnització s’incrementés fins als 32.476 euros.

El TS, en el seu escrit, considera provat que el dia dels fets al pati de l’escola bressol no hi havia el personal necessari per tenir cura dels infants com assenyala la legislació, que diu que qualsevol tipus de guarderia infantil ha de disposar com a mínim de dos professionals educatius sigui quin sigui el nombre d’infants. Aquesta quantitat de personal s’incrementa conforme creix el nombre de nens. Tot i que el comú d’Andorra la Vella va assegurar en el seu escrit d’apel·lació que el dia dels fets es complia aquella ràtio i que conseqüentment no es podia apreciar la infracció del reglament, el tribunal assenyala que tal com la sentència recorreguda diu “encertadament”, la dada rellevant és que “en el moment en què es va produir l’accident, únicament hi havia dues educadores al pati”. I recorda que la guarderia d’infants necessita “una cura particular”, sobretot per activitats que poden presentar un risc.

No només per aquest fet el tribunal considera que el comú té responsabilitat administrativa en l’accident. També la té pel fet que, després de l’accident, la caseta de jocs es va canviar de lloc per evitar que els menors poguessin sortir per la finestra de la qual va caure el menor lesionat. I també perquè minuts abans de l’accident una de les cuidadores havia retret als infants que estaven al pati que sortissin per la finestra de la casa de jocs ja que algun d’ells es podia fer mal, cosa que va succeir poc després.

I és per això que el Superior declara la responsabilitat administrativa del comú d’Andorra la Vella en l’accident per causa d’una mala organització del servei de l’escola bressol dels Serradells i d’un funcionament defectuós del centre.

Respecte a la indemnització de 16.756 euros, el tribunal considera que la mare ha de rebre 3.183 euros per haver patit un perjudici moral lleu i que la víctima ha de cobrar 6.500 euros per un perjudici dolorós entre moderat i mitjà, 4.200 per les seqüeles funcionals patides i 2.873 pels 180 dies que va haver d’estar hospitalitzat. Per al germà petit no hi ha indemnització en considerar que no es pot avaluar cap perjudici moral.

tracking