demandes ciutadanes

Els sindicats reclamen un gir social aquesta legislatura

Una seixantena de persones participen en la concentració de l’1 de maig perquè “se situï la gent al centre de la política”

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Una seixantena de persones van assistir ahir al vespre a la concentració per reivindicar el Primer de maig, el dia internacional dels treballadors. Convocada pels sindicats, com ara la Unió Sindical d’Andorra (USdA) o el Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), entitats socials, com Stop Violències, i amb el suport del PS i de Podem Andorra, la protesta es va veure afectada per la pluja i els assistents van haver de buscar aixopluc al passatge Biscariet, el del Centre Comercial Andorrà, per escoltar els parlaments dels diferents promotors. Uns discursos que van coincidir a assenyalar la necessitat que el nou Consell General faci un gir social per “revertir les retallades de drets dels últims vuit anys de DA”. En aquest sentit, el secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, va afirmar que des del carrer “s’ha d’espènyer el Govern i el Consell” perquè “se situï la gent al centre de la política”. “Avui reclamem que la classe treballadora sigui respectada i això només es fa amb lleis dialogades amb els actors socials i amb els sindicats”, va subratllar.

Així mateix, Ubach va confiar que “els partits polítics de totes les candidatures al Consell General prenguin consciència dels problemes d’Andorra”. “Hi ha d’haver un canvi de 180 graus en la política del nou Govern, sigui quin sigui, i tot el Consell ha de donar suport perquè la situació dels treballadors canviï d’una vegada per totes”, va afegir.

DA, sense majoria absoluta

Per aquest motiu, el representant de l’USdA va assegurar que tornaran “a sortir al carrer tantes vegades com sigui necessari”. En qualsevol cas, Gabriel Ubach es va congratular per la fi de la majoria absoluta de Demòcrates. Una consigna a la qual es van sumar la resta de participants. La representant del Sipaag, Marta Pujol, va recordar que “venim de vuit anys de majories absolutes” i, per la seva banda, la consellera general del PS, Judith Salazar, va celebrar que sense “majoria absoluta no haurem de continuar patint el corró de fer el que volem” dels taronges. Salazar va confiar que “la pluralitat del Consell es tradueixi en més negociació en l’àmbit legislatiu”, i va reclamar el suport dels ciutadans al carrer. “Defensarem els drets dels treballadors al Consell General, però no ho podrem fer sols i demanem que continueu alçats i no defalliu”, va cridar.

En aquesta línia, el membre de Podem Andorra Adrià Ortún va posar en relleu que el Principat “està vivint aires de canvi”. “Les parròquies amb més població, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, han decidit acabar amb la majoria de DA”, va argumentar. Una afirmació que va rebre l’aplaudiment dels assistents, entre els quals hi havia, precisament, el president del PS, Pere López, i alguns membres destacats del partit, com Susanna Vela, Jordi Font o Roger Padreny. Seguint amb el seu discurs, Ortún va arengar els concentrats enumerant “els grans problemes” del país, com uns salaris insuficients, unes pensions mínimes i uns lloguers disparats. “Sortirem al carrer tantes vegades com sigui possible perquè a Andorra ja no l’atura ningú, ja està desperta”, va sentenciar. En aquesta mateixa línia, Ubach va recordar que els sindicats reclamen “l’abolició de la Llei de la Funció Pública, del Codi de relacions laborals i de la Llei de coacció sindical”. El representant del SAT Guillem Fornieles va clamar que “els drets dels treballadors són una responsabilitat institucional”. Fornieles va anar més enllà i va plantejar que el cap d’Estat hauria de ser “un andorrà elegit pels ciutadans si hi ha omissió dels drets”.

Els sindicats reclamen un gir social aquesta legislatura

Els sindicats reclamen un gir social aquesta legislatura

tracking