Política

Roser Suñé és la gran favorita per ser escollida nova síndica general

Sense majoria absoluta en la primera votació, l’abstenció de terceravia o dels liberals seria suficient per donar-li el càrrec a la segona volta

Roser Suñé és la gran favorita per ser escollida nova síndica generalBISBAT D'URGELL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’elecció de la Sindicatura, que es durà a terme demà durant la sessió constitutiva del nou Consell General, s’ha obert. A l’aposta de DA amb el tàndem de Roser Suñé, com a síndica general, i Meritxell Palmitjavila, com a subsíndica, se suma la del PS, que ahir va presentar la seva candidatura per a síndica general amb Rosa Gili i per a subsíndica amb Judith Salazar. No obstant això, les taronges són les grans favorites per ser les dues escollides.

Els demòcrates han aconseguit el vot favorable dels dos representants de Ciutadans Compromesos a canvi de la cessió d’un conseller perquè els massanencs puguin formar grup parlamentari propi. En concret, la consellera demòcrata que cedirà la seva signatura a CC serà Palmitjavila. Amb tot, la suma dels dos massanencs i dels onze taronges no és suficient per aconseguir l’elecció de Suñé i Palmitjavila, ja que cal majoria absoluta. Enfront de DA, els socialdemòcrates tenen el vot dels seus set consellers i en cas que L’A decidís donar-los el seu suport, en record del pacte d’Acord, es quedarien amb onze sufragis. En qualsevol cas, ni DA ni el PS obtindrien els 15 vots de la majoria absoluta, atès que tot apunta que terceravia optarà per abstenir-se. No obstant això, cal destacar el fet que els blaus no han fet públic el sentit del seu vot i també podrien optar per abstenir-se o inclús per decantar-se per DA a canvi del suport explícit dels taronges per fer secretari Fer­ran Costa. D’aquesta manera, els demòcrates aconseguirien la majoria absoluta amb el suport de CC i L’A.

En qualsevol cas, la segona votació desbloquejaria la situació, ja que n’hi ha prou amb majoria simple. En aquest escenari entra en joc terceravia. Tot i no haver decidit encara el sentit del seu vot, el més possible és que els de Pintat s’abstinguin tant en la primera com en la segona votació. Així, en la segona ronda, la candidatura de Suñé-Palmitjavila, amb tretze suports, guanyaria la de Gili-Salazar, que es quedaria amb només set vots o amb onze en cas que els liberals li donessin el seu suport. On no hi ha dubtes és en els dos noms que ocuparan les dues secretaries. I és que només s’han presentat dues candidatures, la del PS amb Susanna Vela i la dels liberals amb Ferran Costa.

D’altra banda, ahir els conseller vermell Jordi Font va afirmar que el PS ha presentat una Sindicatura “en contra de la de DA”. Des de DA van criticar que el socialdemòcrates “ha centrat els seus esforços per desbancar Demòcrates de les institucions”.

LA NOVA SEU DE LA JUSTÍCIA ESTARÀ A PUNT AL NOVEMBRE

La nova seu de la Justícia estarà disponible el novembre vinent per dur-hi a terme el trasllat des de les actuals dependències, tal com va ratificar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, després que aquest fos el termini fixat inicialment per a la finalització dels treballs. El consell de ministres que es va celebrar ahir va aprovar la licitació de les obres de construcció de la segona fase de la nova seu de la Justícia. El termini previst per a l’execució d’aquesta segona fase de les obres és de 5 mesos i l’adjudicació abraça la totalitat dels treballs necessaris en matèria de seguretat, vigilància, control, climatització, gravació dels judicis i senyals telemàtics, uns treballs amb els quals un cop estiguin ja adjudicats i executats, segons el ministre portaveu en funcions, es podrà donar per finalitzada l’obra de la nova seu de la Justícia i l’edifici estarà en condicions per poder entrar en servei. El mateix Cinca va manifestar que les obres estan molt avançades. La forma de licitació es farà mitjançant concurs nacional amb procediment obert i modalitat de contractació ordinària.

VICENÇ MATEU I MÒNICA BONELL S'ACOMIADEM DEL COPRÍNCEP VIVES

LA SEU D’URGELL. El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va rebre ahir al Palau episcopal de la Seu d’Urgell la visita institucional del síndic general, Vicenç Mateu, i de la subsíndica, Mònica Bonell. Amb aquesta trobada el síndic i la subsíndica s’han acomiadat oficialment del Copríncep, ja que demà ja es constituirà la nova legislatura.

tracking