Política

DA donarà suport a Costa com a secretari de Sindicatura i critica la falta de pluralitat dels socialdemòcrates

La formació taronja afirma que el PS ha concentrat els esforços les darreres setmanes "per desbancar Demòcrates de les institucions"

DA presentarà Palmitjavila com a subsíndica general

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Demòcrates ha anunciat que votarà a favor de la candidatura de Ferran Costa presentada per Liberals per ocupar el càrrec de secretari de Sindicatura i recorda que la formació no ha optat a aquests llocs perquè puguin recaure en consellers dels altres partits i hi hagi la representació derivada de les eleccions del 7 d'abril, segons ha fet públic en un comunicat. DA destaca que d'aquesta manera "obre la porta" a la presència d'un socialdemòcrata per a l'altra secretaria de Sindicatura i critica el PS per haver proposat candidatura per a síndica general, de subsíndica general i de secretària "amb la intenció d'ocupar quatre càrrecs de Sindicatura".

Els demòcrates afirmen que el posicionament socialdemòcrata "va en sentit contrari" del que havia manifestat el PS quan havia assegurat que volia una Sindicatura plural i destaquen des de la formació taronja que el partit que lidera Pere López enlloc "d'aprofitar la mà estesa" per aconseguir la representació de tots els partits a Sindicatura "ha concentrat els esforços durant les darreres setmanes per desbancar Demòcrates de les institucions, malgrat ser la formació amb més vots i amb més escons".

PALMITJAVILA CANDIDATA A SUBSÍNDICA

L’estrany inici de legislatura continua avançant a batzegades sense que cap dels grups sigui capaç de posar-se d’acord amb d’altres. L’elecció de Sindicatura n’ha estat l’exemple. Primer el PS va intentar un acord amb terceravia i Liberals per repartir-se els càrrecs i fer fora els demòcrates, al mateix temps que DA tractava amb Pintat i Gallardo si la possibilitat d’ar­ribar a un acord per al parlament podia formar part d’un acord de legislatura. Cap dels moviments va prosperar i Josep Pintat es va plantar dient que amb quatre consellers no tenen dret a cap càr­rec a Sindicatura.

Els grups es van reunir ahir al matí en una trobada infructuosa en què cadascú va tirar cap al seu costat. Els demòcrates van indicar que com que és impossible arribar a un acord presentaran una candidatura de síndica i subsíndica formada per Roser Suñé i Meritxell Palmitjavila. Al mateix temps van anunciar que no presentaran candidats per ocupar les dues secretaries i que se’ls reparteixin la resta. Com que terceravia no hi vol entrar i Ciutadans Compromesos ho té tècnicament impossible en no tenir cap membre que pugui ocupar aquest càr­rec, la sortida natural serà que un secretari sigui dels socialdemòcrates i un altre dels liberals.

Ciutadans Compromesos té un problema de difícil o impossible solució per tenir una secretaria. Formaran grup parlamentari amb la cessió per part de DA de Meritxell Palmitjavila per poder tenir el tercer membre. En ser només tres, Carles Naudi serà el president del grup, Raül Ferré, el vicepresident, i Meritxell Palmitjavila, consellera i subsíndica. Els tres càrrecs són incompatibles amb el fet de ser secretari del parlament. Com que no s’ha pactat res dijous hi pot haver diverses sorpreses a causa que els grups gairebé decidiran in situ a qui donen suport o a qui rebutgen. Les combinacions amb cinc formacions són tan variades que no es pot saber com acabarà. Sembla força segur que els demòcrates aconseguiran que es nomeni el seu duet per a Sindicatura, ja que el més possible és que terceravia s’abstingui i obtingui el suport de Ciutadans Compromesos. També podria arribar el vot dels liberals a canvi de donar suport perquè obtinguin un secretari de Sindicatura.

Les converses infructuoses per Sindicatura són el reflex de l’ambient per a les que s’hauran d’iniciar a partir de dijous (constitució del parlament) per a la governabilitat. Josep Pintat manté el mateix posicionament de no voler entrar en cap coalició i de decidir a què dona dona suport o què rebutja sobre la base de les propostes que es facin. Aquesta decisió ha deixat fora tant un pacte de legislatura amb DA com el tripartit que pretenia el PS. L’opció més probable en aquest moment és que els demòcrates puguin formar Govern gràcies a l’abstenció de terceravia i/o liberals, però tot són conjectures. Els 15 vots necessaris per a la investidura en primera instància semblen molt complicats i segurament caldrà esperar a la segona, en què amb 13 o 11 seria suficient.

tracking