Eleccions a Espanya

Enquestes, Vox i el Diari

El Diari es va veure involucrat involuntàriament en la jornada de reflexió a Espanya per una enquesta falsa on s’utilitzava la capçalera de ‘diariandorra.ad’. Milers de whatsapps i missatges a xarxes socials el van fer viral perquè donava fins a 82 escons a Vox.

Enquestes, Vox i el Diari

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el regne daurat de les fake news ben poca cosa fa falta per viralitzar una mentida. Dissabte va començar a circular per les xarxes i cadenes de WhatsApp una enquesta inventada que s’havia fet amb un muntatge amb la capçalera del Diari i va provocar un petit terratrèmol. Immediatament diferents mitjans espanyols es van posar en contacte per confirmar si era veritable o falsa. El desmentiment va ser immediat, però la viralització va fer que el missatge continués corrent. Per constatar com va córrer el missatge només cal veure que el nombre de visites a la pàgina web diariandorra.ad dins de la notícia on es desmentia que l’enquesta fos certa acumulava ahir a la tarda més de 42.000 visites. S’ha d’entendre que només una part dels que la van rebre va anar a contrastar si era veritat o no. És incalculable saber el nombre de persones que tenia ahir la imatge on cridava l’atenció que Vox assolia 82 diputats i es convertia en la segona força electoral darrere del PSOE.

El resultat molt favorable a Vox (aquest text s’escriu quan encara s’està votant a Espanya) va cridar tant l’atenció que les pàgines dedicades a desmentir fake news van contrastar ràpidament que es tractava d’un muntatge i ho van intentar viralitzar. L’origen del mutatge serà gairebé impossible de trobar perquè es van utilitzar diferents perfils falsos per abocar-ho de forma simultània a WhastApp demanant que es passés en cadena i a les xarxes socials. L’única pista respecte quin pot ser el focus original és un post penjat al portal espanyol forocoches.es, i el missatge ja ha estat esborrat i també el fil dels comentaris.

El mutatge no estava ni especialment treballat perquè simplement es va fer una captura de pantalla d’una pàgina de Diari corresponent a les eleccions andorranes on originalment hi havia un video i es va superposar un gràfic amb els resultats. I es va titular ‘Incertesa a Espanya’. No va ser però l’única fake new de la jornada de reflexió, però sí la que va tenir més repercussió. En cadenes de WhatsApp i xarxes socials, segons recull el portal maldita.es, es van acumular fins a onze notícies falses. Des d’un pacte secret de Vox, Ciudadanos i PP per abaixar les pensions un 20% si governen a un altre pacte secret entre Pedro Sánchez i Quim Torra per permetre la independència si els sobiranistes superen el 50% dels vots i que Indra seria l’empresa que s’encarregaria del recompte dels vots. Tots falsos i tots amb la idea d’influir en base a mentides en el 30% d’indecisos.

tracking