Eleccions generals a Espanya

El PSOE venç però necessita diferents pactes per governar

Pedro Sánchez és l’únic que opta a president del Govern, si bé haurà de buscar el suport d’ERC i Unidas Podemos o de Ciudadanos

El PSOE venç però necessita diferents pactes per governar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partido Socialista Obrero Español (PSOE) va guanyar ahir les eleccions generals espanyoles amb un 28,70% dels vots, que li otorgen 123 escons al Congrés dels Diputats. Un resultat que Pedro Sánchez considera tot un èxit perquè millora notablement els 85 diputats obtinguts pels socialistes en els comicis del 2016 i “defensa la democràcia”. No obstant això, aquesta xifra obliga els vermells a buscar pactes per poder governar i complica els càlculs de Sánchez perquè amb els 42 diputats d’Unidas Podemos el bloc d’esquerres no arriba a la majoria absoluta dels 176 escons. D’aquesta manera, el PSOE haurà d’asseure’s a negociar amb Esquerra Republicana de Catalunya (15) i no podrà conformar una majoria esquivant els independentistes catalans.

I és que la suma del PSOE, Unidas Podemos, el Partit Nacionalista Basc (6) i les petites formacions -Compromís (1), Coalición Canaria (2) i el Partit Regionalista de Cantàbria (1)- no atorga la presidència a Pedro Sánchez. En qualsevol cas, una abstenció d’ERC seria suficient per investir el líder socialista en la segona votació. En aquest sentit, l’aritmètica parlamentària també podria fer president Sánchez si el socialista opta per apropar-se a Ciudadanos, que ha aconseguit 57 escons. Aquest pacte, però, va ser rebutjat explicitament pels simpatitzants socialistes que ahir a la nit es van aplegar a la seu del PSOE al carrer Ferraz de Madrid al crit de “con Rivera no”. De fet, Pedro Sánchez va respondre a aquesta demanda assenyalant que “ha quedando bastante claro”, si bé va matisar que “cordones sanitarios con nadie”. “La única condición que vamos a poner será respetar la Constitución y conseguir la justicia social”, va afegir. L’altre gran notícia dels comicis és l’enfonsament del Partido Popular, que ha obtingut el pitjor resultat de la seva història. Els de Pablo Casado han passat dels 137 diputats del 2016 als 66, tot i que el popular va assegurar que seguiran “sent el partit líder de l’oposició i del centre-dreta”. Així mateix, els ultradretans de Vox han aconseguit entrar al Congrés amb 24 representants. D’aquesta manera, el bloc de dretes conformat pels d’Abascal, Cs i el PP es queden amb un total de 147 escons. Les eleccions es van tancar amb un 75,76% de la participació, nou punts més que el 2016. A les eleccions de València va guanyar el Partit Socialista i reeditarà el pacte del Botànic.

ERC GUANYA CLARAMENT A LA SEU I EL PP I VOX FAN UN RESULTAT MOLT DISCRET

Esquerra Republicana va ser el partit més votat a la Seu d’Urgell amb 1.492 sufragis i va véncer amb molta claredat ja que va deixar molt enrere el PSC, que es va quedar en 946. Els republicans van assolir fins al 31% dels sufragis, mentre que els socialistes es van quedar a tocar del 20%. El tercer lloc va ser per a Junts per Catalunya que en va obtenir 853. L’altre gran fet destacat és el pobre resultat que van assolir tant el Partit Popular com Vox. Les dues formacions van assolir 243 (5%) i 143 (3%) vots, respectivament, i van quedar molt lluny de les espectatives que s’havien marcat. L’altre partit que tampoc va assolir les fites va ser Ciutadans, que es va quedar amb 416 vots i va ser superat per la coalició d’Esquerra ECP-Guanyem el Canvi que va arribar als 475. La participació va ser força alta i es va quedar a tan sols unes dècimes del 70%.

El PSOE venç però necessita diferents pactes per governar

El PSOE venç però necessita diferents pactes per governar

tracking