El TS no considera atenuant confessar a la policia que tenia cocaïna al domicili

Manté la pena de 4 anys de presó, dos dels quals ferms, a un traficant de nacionalitat equatoriana

El TS no considera atenuant confessar a la policia que tenia cocaïna al domicili

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Superior ha decidit mantenir la pena dictada en primera instància per Corts de quatre anys de presó, dos dels quals ferms, per a un jove de nacionalitat equatoriana per tràfic de cocaïna. El Superior, tal i com havia fet primer Corts, indica que el fet que el processat confessés a la policia que tenia una gran quantitat de cocaïna al seu domicili no suposa un atenuant per rebaixar la condemna.

Etiquetes:

Els fets pels quals ha estat processat van passar l’abril de l’any passat quan una tercera persona va introduir 62 grams de cocaïna que va cedir al condemnat per a la seva venda. El 7 d’abril del 2018, efectuant un control rutinari al carrer, agents de la policia van controlar el vehicle del processat que amb un amic que acabava de sortir d’un local d’oci i es dirigien cap a un altre. Preguntat sobre la possessió eventual de productes estupefaents, el processat va contestar que no duia res. Però constatant que estava nerviós, els agents van decidir efectuar un escorcoll a l’interessat i van trobar dos embolcalls contenint cocaïna a la butxaca posterior esquerra del pantaló i un altre a la butxaca davantera dreta. En el registre dels seus afers personals van trobar deu embolcalls més que contenien la mateixa droga a l’interior de la butxaca exterior de la seva bossa de mà, representant la totalitat de la cocaïna descoberta un pes net de 7,56 grams. Dels diners que li van trobar, van resoldre que el processat ja havia venut 12,3 grams de cocaïna.

Després de ser traslladat al despatx central de la policia, l’home va manifestar de forma voluntària als agents que tenia una gran quantitat de cocaïna al seu domicili, i va autoritzar la seva perquisició que va ser realitzada amb l’ajuda del gos Callu ensinistrat en la recerca de productes estupefaents. El processat va mostrar als agents on tenia la droga, una maleta de viatge, i els agents van trobar a l’interior d’una bossa de plàstic quaranta-dos embolcalls contenint cocaïna destinada a la venda, d’un pes de 33,62 grams.

La defensa va demanar al TS la reducció de la condemna a un any de presó, 8 mesos ferms, un cop aplicades les circumstàncies modificatives de la responsabilitat penal de plena col·laboració del processat i de penediment previ.

El TS recorda que el penediment per sí mateix no constitueix cap circumstància d’atenuació de la responsabilitat criminal, però pot ser un element de valoració per a la determinació de la pena. Només pot ser rellevant com a atenuant si va acompanyat d’actes que contribueixin a restablir l’ordre jurídic infringit. En aquest cas, consideren que l’existència del pretès penediment del processat ha estat raonablement exclosa per Corts. No consideren que va col·laborar perquè va mentir en un primer moment.

tracking