Política

El rebuig de Pintat a entrar a Sindicatura pertorba els futurs pactes

Enseñat i Bonell presidiran el grup de DA, mentre que Codina o Palmitjavila seran la subsíndica

El rebuig de Pintat a entrar a Sindicatura pertorba els futurs pactes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les negociacions per a la formació del Consell i l’elecció de Sindicatura han entrat en un estadi confús motivat per la posició inquebrantable de Josep Pintat de negar-se que Terceravia tingui un representant. Aquesta decisió obre una sèrie d’incògnites perquè hi ha diferents opcions damunt de la taula. El posicionament de Pintat ha tingut com a primera conseqüència que els socialdemòcrates han perdut qualsevol opció d’assolir el pacte multilateral per fer fora els demòcrates de Sindicatura. El PS pretenia un acord amb liberals i Terceravia (sumen 15 consellers) per repartir-se els càrrecs amb un síndic del PS i un subsíndic d’un dels dos altres partits i tenir el control de la gestió de la cambra parlamentària. La negativa rotunda de Pintat que Terceravia col·loqui cap membre fa impossible aquesta opció.

El posicionament del polític lauredià també ha fet volar pels aires la idea primigènia dels demòcrates de cedir a Terceravia càrrecs de Sindicatura com a part de l’acord de coalició. L’escenari de possibilitats ha quedat reduït a dues. La primera passa per un pacte global en què els demòcrates tinguin síndica i subsíndica (Roser Suñé i o Meritxell Palmitjavila o Alexandra Codina) i el PS tingui una secretaria i l’altra sigui per als liberals. Hi ha, però, una opció alternativa derivada en part de l’enfadament dels demòcrates amb el PS per intentar la coalició antinatura per quedar-se els càrrecs. El plantejament, segons les fonts consultades, és que si el PS ha maniobrat infructuosament per aglutinar tothom i fer fora DA ara es podria fer a la inversa i deixar fora els socialdemòcrates. Aquesta opció passaria per un pacte entre demòcrates, liberals i Ciutadans Compromesos pel qual els dos partits petits es quedarien les secretaries.

Les negociacions no estan tancades i cal esperar si els liberals, que tenen consellers elegits a través del recent acord amb el PS, estarien disposats a un pacte d’aquestes característiques. La pressumible abstenció de Terceravia deixa oberta la porta que la unió de demòcrates i els massanencs de CC sigui suficient per fer majoria. Tot està pendent, però, d’una possible negociació més global en què un hipotètic gran pacte de centredreta (DA-Liberals-CC) podria anar més enllà i entrar en una coalició de Govern.

D’altra banda, el grup parlamentari demòcrata estarà presidit per Carles Enseñat i Mònica Bonell i la composició final de la resta de responsabilitats està pendent de la possible formació de l’executiu. En cas que Xavier Espot sigui investit com a Cap de Govern s’espera que no només el cap de llista deixi l’acta de parlamentari sinó que algun altre, com Joan Martínez Benazet com a ministre de sanitat, també obriran la porta a alguns suplents.

El rebuig de Pintat a entrar a Sindicatura pertorba els futurs pactes

tracking