Fake news

Atribueixen al Diari una enquesta falsa sobre intenció de vot

Les xarxes socials i els WhatsApps espanyols es van omplir ahir d’una enquesta on Vox assolia 82 escons a Espanya

Atribueixen al Diari una enquesta falsa sobre intenció de vot

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els autors de la falsa enquesta van utilitzar com a base una notícia del Diari d’Andorra sobre les eleccions que van tenir lloc al Principat el 7 d’abril i van alterar alguns elements amb intencions de fer creïble el muntatge. Es va canviar l’apartat de ‘nacional’ per ‘internacional’ i es va superposar en la imatge d’un vídeo de la notícia original l’enquesta falsificada. La resta de la capçalera es va mantenir i fins i tot es van conservar les publicitats que incloïa la pàgina original. El fet que a Espanya no es podien publicar enquestes en la jornada d’ahir hauria fet que per intentar que fos versemblant els autors de la ‘fake news’ van utilitzar un mitjà estranger.

El resultat buscat era la desestabilització durant la jornada de reflexió amb una enquesta on el que més cridava l’atenció és la situació de Vox com a segona força política amb 82 diputats, només per darrere del PSOE amb 91, mentre que el Partit Popular es quedava amb 61. Ciudadanos en tenia 9, Unidas Podemos 28 i ERC 15. El resultat de Vox és el que va provocar la viralització i va començar a córrer per Twitter, Facebook i WhatsApp de forma desmesurada. Diferents mitjans de comunicació van contactar amb el Diari per verificar si l’enquesta era certa i es va fer un rotund desmentiment des del primer moment.

Webs com Newtral o Maldita.es, especialitzades a desmentir notícies falses, ràpidament han explicat que es tracta d’un engany. Maribel Sánchez-Maroto, directora de projectes de Newtral, va explicar que “detectar aquest ‘bulo’ era molt fàcil quan ens ho han fet arribat per un grup de Whatsapp de gent pròxima”. Una vegada els ha arribat, “el primer que hem fet és visitar la pàgina web i després fem la comprovació trucant al Diari”. En aquest cas “ha estat fàcil perquè no hem necessitat fer grans recerques per poder detectar-ho”. La directiva de Newtral assenyala que “ha estat corrent per les xarxes socials i que hi ha hagut molta més gent que ens ha escrit en referència a aquesta suposada enquesta”.

Maribel Sánchez-Maroto incideix que “no hi ha hagut cap altre fake new en relació a enquestes de les eleccions i han buscat situar-la a Andorra perquè a Espanya no es pot fer i per això hi ha gent que li han donat credibilitat ala notícia”.

tracking