reportatge

Més votants a distància

Les demandes de vot per a les eleccions espanyoles han crescut aquest any, passant d’un 13% el 2016 a més d’un 17%. Aquestes xifres superen les de la majoria de països.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La participació de residents espanyols al Principat a les eleccions generals ha augmentat. L’any 2016, quan es van celebrar els anteriors comicis, menys de 3.000 dels aproximadament 22.000 espanyols que vivien a Andorra (prop d’un 13%) van exercir el seu dret a vot a distància. En aquesta ocasió, 4.091 persones han demanat el vot, la qual cosa, amb un cens de 23.176 residents, suposa un 17% de participació. Una dinàmica ascendent que pot estar provocada per l’augment de les candidatures. Si en anteriors comicis ja hi havia una oferta democràtica que fugia del tradicional bipartidisme, en aquesta ocasió ho fa encara més. L’Ángel, un madrileny que fa 14 anys que és a Andorra, té més clar que mai el seu vot. Unidas Podemos és la candidatura escollida, principalment per dos motius: “El més important és, a banda que hi hagi un canvi real, que no surtin altres opcions que no m’agradaria que governessin al meu país, com Vox.” Els pactes decidiran el govern, i un altre dels votants, l’Aristónico, ho sap. Malgrat que no revela el contingut del sobre que ha dipositat a l’urna, afirma que no creu que el seu partit tingui possibilitats de guanyar les eleccions, però sap que serà important de cara a la investidura del president, la qual cosa considera positiva: “S’hauran de fer pactes i crec que això és bo per a tothom.”

Ahir, la junta electoral va aprovar l’ampliació del termini per votar per correu fins demà. El cònsol d’Espanya a Andorra, Antonio Prats, explica que aquesta mesura s’ha pres per “facilitar al màxim el vot”. Prats explica que de vegades hi ha alguns problemes amb el vot a distància, ja que aquest requereix presentar certa documentació i moltes persones se n’obliden o no coneixen el procediment. El cònsol recomana que els votants no tanquin el sobre abans d’anar a l’ambaixada en cas que tinguin algun dubte per tal que es pugui revisar que tot està en ordre i evitar així vots nuls.

Ahir, que va ser el primer dia per dipositar el vot a l’ambaixada, unes 680 persones van exercir el seu dret a participar en els comicis. Una xifra encara llunyana als més de 4.000 vots lliurats, però que de ben segur anirà creixent a mesura que s’apropi diumenge.

Més votants a distància

tracking