Drets

El Consell d'Europa critica les condicions de les cel·les de la policia

La falta de llum natural i d’un espai exterior no la fa adequada per a estades de més de 24 hores

El Consell d'Europa critica les condicions de les cel·les de la policia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Comitè per a la Prevenció de la Tortura i els Tractes Inhumans o Degradants (CPT) del Consell d’Europa ha instat el Govern a millorar les condicions de les instal·lacions de detenció de l’Oficina Central de la policia en considerar que continua tenint problemes estructurals com són la falta de llum natural a les cel·les i un espai exterior. És per això que recomana que les estades dels detinguts en aquests espais no superin les 24 hores. El CTP ho posa en relleu a l’informe fet públic ahir i elaborat després de la visita que la delegació va realitzar a Andorra del 29 de gener al 2 febrer passats. Aquesta recomanació és una a les quals no ha donat resposta l’executiu, ja que les males condicions de les cel·les de la policia ja s’havien posat en relleu en l’anterior visita realitzada l’any 2011.

L’informe, el quart que realitza el Consell d’Europa sobre el Principat, posa en relleu que el tracte que reben els detinguts per part de la policia és correcte, tot i que aconsellen millorar la informació facilitada als menors sobre l’exercici dels seus drets.

Quant al centre d’internament de la Comella, la delegació es felicita de no haver rebut denúncies de maltractaments físics per part del personal penitenciari, i constata que la relació entre el personal de la presó i els detinguts és generalment pacífica. No obstant això, denuncien que diversos detinguts van al·legar que han estat sotmesos a insults i amenaces per part d’un oficial de presó en particular, i demanen que els tinguin informats d’un afer que encara està pendent de resolució. Critica les “condicions restrictives” amb què es desenvolupen les visites de familiars a la presó.

Pel que fa a l’assistència mèdica als reclusos, el CTP acull amb “satisfacció” la transferència de responsabilitat feta al SAAS, que té com a objectiu millorar la qualitat i la coordinació de l’atenció prestada als presos. Dit això, el Comitè recomana que augmentin els temps d’assistència del psiquiatre i del psicòleg. Altres recomanacions inclouen la revisió del mètode d’administració de determinats tractaments farmacèutics, així com el protocol de gestió d’emergències mèdiques.

Pel que fa al servei de Salut Mental de l’hospital Nostra Se-nyora de Meritxell es fa esment que els pacients no tenen assegurat un accés quotidià a l’aire lliure. Respecte als mitjans per tranquil·litzar els malalts que pateixen crisis assenyalen que hi ha llacunes als protocols de registre, de seguiment i de control de les mesures. També critiquen els mitjans de contenció mecànica en els nens petits.

tracking