Sinistre a París

Consternació i solidaritat pel foc a Notre-Dame

Joan-Enric Vives i Toni Martí traslladen a les autoritats gal·les la seva “tristor” i “el suport” del poble andorrà amb França

Consternació i solidaritat pel foc a Notre-DameTWITTER

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El foc va consumir dilluns molts segles d’història, europea i francesa, i va deixar la joia gòtica de París devastada per les flames. La commoció per l’incendi a la catedral de Notre-Dame es va estendre per tot el món i les mostres de solidaritat amb el poble gal també es van fer notar ahir a Andor-ra. El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, va enviar un missatge “de suport” al president de França i copríncep, Emmanuel Macron, per expressar-li “en nom propi, de les autoritats i el poble andorrà” el seu condol “per aquesta pèrdua tan dolorosa”. En la missiva, Vives va destacar que Notre-Dame “és el símbol de París i de l’Església Catòlica, de la seva filla gran” i va afegir que comparteix “aquest dolor tan intens per aquesta pèrdua”. L’arquebisbe d’Urgell, però, va subratllar que cal ser optimista, “tot pregant a Déu”, perquè “tots els europeus puguem ressorgir del foc amb nou esplendor i nova fecunditat cristiana i cultural”.

A la solidaritat de Vives es va afegir la del cap de Govern en funcions, Toni Martí, que va enviar una carta al primer ministre francès, Édouard Philippe, per transmetre l’afecte d’Andorra “cap a la ciutadania francesa”. A través de l’escrit, Martí va voler compartir “la profunda tristesa” amb la qual s’ha seguit des del Principat l’incendi a Notre-Dame i va lamentar les pèrdues “en un símbol de cristianisme, de França i de la cultura europea”.

Política andorrana, amb París

Així mateix, des de l’executiu, la ministra d’Afers Exteriors en funcions, Maria Ubach, va utilitzar les xarxes socials per manifestar la “més sincera solidaritat al poble i a les autoritats franceses” a causa del foc a “un dels monuments més emblemàtics de França, símbol de la cultura europea i cristiana”.

També a través de Twitter, des del PS van plorar el sinistre en “un dels tresors culturals i històrics”. Des de les files liberals, Jordi Gallardo va traslladar “molts ànims als amics francesos”, mentre que el líder de la terceravia, Josep Pintat, va lamentar “la pèrdua d’una de les joies més importants de la civilització cristiana”. El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va recordar que “crema un símbol de la cultura que ens ha conformat a tots”. Per la seva part, l’ambaixadora francesa a Andor-ra, Jocelyne Caballero, va lamentar “el drama i la catàstrofe” en un monument que és “el cor de París”. “Tinc la convicció que la comunitat nacional, amb el suport mundial, podrà fer front a aquest drama”, va considerar. El món de l’esport i de la cultura del Principat també va mostrar la seva solidaritat amb París. Els jugadors gals del MoraBanc Andorra, Andrew Albicy i Landing Sané, van coincidir en el fet que aquest monument pot tenir “reparacions”. L’escriptor Josep Dallerès va publicar al seu Facebook un emotiu poema dedicat a Notre-Dame.

REPORTATGE

“Un cor” en flames Les flames a Notre-Dame van trencar la tranquil·litat pròpia del final del dia a la ciutat de la llum i van commocionar els milers de persones que en aquell moment es trobaven a prop de l’île de la Cité. Entre els testimonis de l’incendi hi havia alguns andorrans residents a París, com el Yassin Debboun. “En el moment en què vaig veure una columna de fum enorme, vam sortir de la feina per saber què passava”, explica. Llavors, el Yassin, que treballa “a quinze minuts” de la catedral, es va trobar amb “milers de persones molt tristes, gent plorant i fins i tot en xoc”. “És la tristesa i la impotència de veure com centenars d’anys d’història es cremen”, lamenta. De fet, aquest andorrà a la capital gal·la admet que “París és una ciutat que es viu molt i que te l’estimes”. “Et sents com a casa i Notre-Dame és el cor de la ciutat”, acaba. En aquest mateix sentit es manifesta l’Armand Ambatlle, andorrà a la ciutat del Sena, que assenyala que ara “la gent parla molt” del sinistre. “Notes que la gent està molt afectada, com si li passés alguna cosa greu a algú de la seva família”, afegeix. No obstant això, Ambatlle es mostra optimista i apunta que dilluns a la nit “la gent pensava que no en quedaria res”. “Un cop ja han vist que l’estructura encara està més o menys intacta, la gent està dolguda però se sent millor”, diu. En qualsevol cas, continua, “el moment més dramàtic va ser la caiguda de l’agulla”. “Ara les discussions són sobre qui i com s’ajudarà a la reconstrucció”, afirma. Una altra andorrana resident a París, Diana Amoroso, destaca que “va ser un xoc nacional veure com un dels emblemes de París es cremava”. “Ha sigut una tragèdia. Avui a la feina només es parlava d’això”, apunta. Amoroso, igual que els altres andorrans a la capital veïna, coincideix a subratllar el fet que per a molts francesos Notre-Dame “és com si fos una persona estimada que estava patint”. “Els parisencs i els francesos en general tenen un gran orgull del seu patrimoni i per a molts estrangers i turistes [la catedral] també forma part de la nostra història”, sentencia. La consternació pel sinistre va anar més enllà de París. I és que a la costa mediterrània francesa, on dilluns hi havia el polític liberal Juli Minoves, el foc també va commocionar la ciutadania. “Vaig seguir la notícia en un cafè de poble i tothom estava compungit”, assegura.

Consternació i solidaritat pel foc a Notre-Dame

tracking