Gestió de residus

El consum del bosses de plàstic baixa en mig milió

L’any passat es va reciclar el 50,4% dels residus produïts, i es va assolir l’objectiu del pla nacional de residus per al 2020

El consum del bosses de plàstic baixa en mig milióFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El consum de bosses de plàstic d’un sol ús es va reduir en més de mig milió l’any passat. Concretament, es van utilitzar 550.000 menys que el 2017, la qual cosa representa una millora d’un 17%. Aquestes són les dades que va donar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat en funcions, Sílvia Calvó, després de la reunió de la comissió del Pla Nacional de Residus, que va fer balanç del 2018 i va establir el full de ruta per als propers mesos. Calvó va anunciar que de cara al mes de juny s’iniciarà una campanya amb els establiments comercials per tal de reduir la utilització de bosses de plàstic per a la fruita i la verdura: “Farem una gran acció de sensibilitazació. El que hem de fer és evitar al màxim l'ús dels plàstics, no reemplaçant-los per altres matèries que es puguin llençar, sinó canviant-les per bosses reutilitzables.” Per portar a terme aquesta campanya, la ministra va explicar que s’estan estudiant diferents materials per substituir les bosses de plàstic, així com la possible reacció dels usuaris a aquest canvi.

Calvó va assenyalar que la comissió del Pla Nacional de Residus, que està formada per representants dels comuns i de la societat civil, valora molt positivament les dades registrades el 2018. En especial, la ministra va destacar que l’any passat es va reciclar el 50,4% dels residus, amb la qual cosa s’ha assolit l’objectiu marcat per a l’any 2020 de sotmetre a aquest procés almenys la meitat de les deixalles. Així, s’han produït increments en totes les fraccions de residus reciclats: vidre (6,5%), envasos (19%) i paper i cartró (3,7%). Així mateix, pel que fa a la matèria orgànica, s’ha assolit l'objectiu de reciclar el 10%, amb un total de 1.000 tones.

NOU PLA DE RESIDUS

El Pla Nacional de Residus, que va començar fa gairebé dues dècades, acaba l’any vinent. Per aquest motiu, la comissió ja treballa per preparar el nou pla de gestió de deixalles, que segons va avançar la ministra de Medi Ambient, serà “més ambiciós” i incorporarà conceptes d'economia circular, tal com marca la llei de transició energètica. En aquest sentit, Calvó va anunciar que es crearan grups tècnics que començaran a treballar aquest mateix any per adaptar la gestió de residus al nou pla que s’implementarà a partir del 2020, en el qual “hi haurà molta més incidència sobre la prevenció dels residus”. Segons va explicar la ministra, les noves estratègies basades en l'economia circular tenen com a objectiu que “tot s'injecti al sistema” i es produeixi la menor quantitat de deixalles possible. Per poder portar-les a terme, Calvó va explicar que molt probablement hi haurà una modificació de la llei de residus per millorar precisament la prevenció de la utilització de plàstics i els materials d'un sol ús.

D’altra banda, la ministra va destacar que el Govern té “molt treball a fer” amb els residus derivats de la construcció, per la qual cosa es posaran sobre la taula aquest aspecte i tots aquells elements a tractar per treballar-los conjuntament amb els comuns.

OPTIMITZAR ELS RECORREGUTS

El cònsol menor de Canillo, David Palmitjavila, va oferir les seves impresions sobre la reunió de la comissió del Pla Nacional de Residus. Palmitjavila va explicar que els comuns, que precisament s’ocupen de la recollida selectiva, estan unint esforços per optimitzar els trajectes dels camions i que aquests siguin més eficaços. El cònsol menor va valorar molt positivament els resultats obtinguts el 2018 i va destacar que els objectius s’han assolit en gran part gràcies al treball conjunt entre el Govern i les parròquies.

En aquest sentit, Palmitjavila va explicar que cada comú té unes polítiques diferents per al seu territori. Així, va apuntar que mentre que a les parròquies grans, on hi ha zones àmplies per a vianants, es busca que els contenidors tinguin poc impacte en el carrer; altres parròquies tenen diferents nuclis de població i requereixen una major concentració de punts de recollida prop d'aquestes localitzacions.

Pel que fa a la gestió dels residus, el cònsol menor de Canillo considera que, en termes generals, la imatge que ofereix Andorra als seus visitants és “més que correcta”.

tracking