Reportatge

La pedra es menja el tabac

Tan sols el 62% del total de la producció de tabac d’aquest any podrà ser destinada a la seva comercialització. La resta s’ha hagut de portar a cremar al Centre de Tractament de Residus. Les pedregades han fet molt mal perquè han caigut a l’època de la recol·lecció.

La pedra es menja el tabacRTVA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En termes generals, la collita de tabac ha estat pitjor que l’any passat. Aquest argument el secunden dues persones que tenen molt pes a l’hora de classificar un producte tan important per als pagesos andorrans, com és el tabac. El primer, Toni Servat, classificador de tabac des de fa nou anys, qualifica la collita d’enguany com a “bastant desastrosa”. El segon, Luis López Varela, coordinador de la classificació, amplia la primera frase i diu que “l’any passat ja era dolenta i aquest any ha estat pitjor. O sigui que imagina’t com ha anat”. Segons informa Servat, s'han enviat 154.000 kg a França i la resta de la producció, uns 87.000 kg, que eren d'una qualitat dolenta i no es podien aprofitar, s'han portat al Centre de Tractament de Residus d'Andorra, SA (CTRASA) per a cremar-los.

Servat explica que “això és per culpa de les pedregades. Enguany, el problema addicional ha estat que la pedra ha caigut quan s’estava recollint la collita i això ha afectat la fulla perquè ens ha agafat quan era d’una mida gran. I quan passa això, fa més mal, no se li pot donar un ús comercial i s’ha de cremar”.

Si entrem de forma més detallada, López remarca que “totes les parròquies han estat tocades per la pedra. Sant Julià ha salvat una part perquè hi ha uns quants propietaris lauredians que tenen la producció coberta amb una xarxa contra les pedregades, a Andorra la Vella també s'ha salvat una petita part, a Escaldes, una part encara més petita. La producció a la Massana ha quedat molt tocada, una part d'Ordino s'ha salvat, a Encamp i Canillo ha pedregat una mica. El que passa és que a les parròquies de muntanya la qualitat del tabac és inferior que a les centrals i la del sud perquè fa més fred. A més, el 40% del tabac del país es fa a Sant Julià i a la majoria de propietats els ha pedregat”.

El nombre de pagesos que fan tabac al país es manté estable, al voltant dels 400. Servat és optimista i no tem que desaparegui el cultiu de tabac al Principat perquè “no hi ha cap cultiu alternatiu possible al del tabac a Andorra”. Tot i els problemes climàtics, no hi ha plans de canvi.

tracking