política

Uns liberals en crisi volen pactar sense entrar al Govern

Part del partit està disconforme sobre com s’ha portat la situació amb uns resultats molt discrets, ja que el PS a totes les parròquies triplica o duplica els liberals

Uns liberals en crisi volen pactar sense entrar al Govern

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Liberals va tenir una reunió duríssima de l’executiva dimarts passat amb fortes crítiques envers la direcció de la formació en relació amb els resultats de les eleccions. Els quatre consellers són l’única bona notícia, però amb el reconeixement que en gran part són un regal dels socialdemòcrates. Amb percentatges d’entre el 10% i el 15% a totes les parròquies la formació, segons fonts properes al partit, ha quedat molt tocada i els suports no només han marxat cap a Josep Pintat amb terceravia, sinó que han anat a d’altres forces. Perdre el 55% dels suports del 2015 ha estat un cop molt dur. Amadeu Rossell va ser especialment crític perquè a la Massana ha estat una debacle. S’ha passat de guanyar els comicis del 2015 clarament a quedar tercers, amb només un 14% dels vots, gairebé empatats amb terceravia i, el més preocupant, doblat en vots pel PS, que va fer més d’un 26%.

Dins del panorama complicat per al futur hi ha cert consens que la millor fórmula passa per poder arribar a un acord amb els demòcrates, però també hi ha una línia al voltant que no es pot entrar al Govern. Aquí sí que hi ha més diferències entre els que pensen que cal esperar un temps, sobretot perquè s’acaba de fer una coalició amb el PS, i els que preferirien entrar a l’executiu. A la reunió de dimarts es va posar damunt de la taula que el partit sembla abocat a convertir-se en la crossa dels socialdemòcrates i que això provocaria una fugida massiva de suports. L’agressivitat socialdemòcrata és un tema tan sensible per a l’electorat liberal com els impostos, i ha estat especialment mal valorada, tot i que en general el pacte es veu de forma positiva.

Canvis en el partit

La part del partit que està molesta amb Jordi Gallardo i Ferran Costa considera que un cop han passat les eleccions cal fer foc nou, que els dos consellers deixin la direcció i que se centrin en la tasca parlamentària. Hi ha especial malestar amb Ferran Costa per no haver volgut anar a la ter­ritorial encampadana. L’acusen d’haver-se volgut assegurar l’escó posant-se el dos a la nacional. El canvi de Costa per Cathy Juan es veu decisiu en la derrota.

Aquesta part de la formació vol foc nou al capdavant ja que entén que el partit s’ha de reinventar. Avaluen que s’han quedat sense espai polític perquè la zona de centredreta on els ha portat el pacte amb el PS ja està ocupat pels demòcrates. Tenen clar que a mitjà termini ja han deixat de ser alternativa de Govern i corren el perill d’anar-se empetitint. La sortida natural, amb la impossibilitat de reagrupar-se amb terceravia amb les ferides encara obertes, passa pels demòcrates. Les relacions personals entre els dos partits no estan, però, en un gran moment.

EL CRES ATRIBUEIX A TERCERAVIA EL VOT OCULT DE L'ENQUESTA

El CRES va publicar ahir l’informe comparatiu entre l’enquesta i els resultats de les eleccions de diumenge passat on s’aprecia que el vot ocult que apareixia a l’estudi va anar a parar especialment a terceravia. La comparativa es du a terme entre els resultats finals i l’indicador vot decidit + simpatia, el que el director del CRES, Jordi Micó, va dir que era el més fiable. L’informe també destaca que l’enquesta va seguir la tendència de vot que es va donar als resultats de les eleccions de diumenge passat. Les xifres de Liberals d’Andorra i terceravia a l’estudi, però, van ser molt diferents de les que finalment es van donar. De fet, segons aquesta fórmula, terceravia no hauria aconseguit cap escó a les eleccions nacionals. Finalment en va aconseguir dos. D’altra banda, la fórmula de vot decidit sí que s’aproparia més a la realitat. Les conclusions que extreu el CRES és que l’alt vot ocult detectat a l’enquesta es va comportar majoritàriament de la mateixa manera que la tendència. Des del CRES van recordar que l’estudi no té en compte factors com la campanya.

Uns liberals en crisi volen pactar sense entrar al Govern

tracking