justícia

Silvestre retira les demandes civils contra els magistrats del 'cas BPA'

El 19 de març va desistir de les accions

Silvestre retira les demandes civils contra els magistrats del 'cas BPA'

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Anton Silvestre, advocat de quatre processats en el cas Gao Ping (Pablo Laplana, Xavier Mayol i els germans Josep Lluís i Josep Antoni Rivero), ha retirat les quatre demandes civils que els seus clients havien presentat contra els magistrats encarregats de jutjar la causa: Josep Maria Pijuan (ara ja fora del procés), Enric Anglada i Concepció Baron. El temps de resolució d’aquestes demandes amenaçava d’allargar encara més un judici que fa més d’un any està aturat pels recursos presentats per aquest lletrat i per altres amb clients encausats.

Silvestre va presentar les demandes civils contra els tres magistrats per danys i perjudicis als seus clients l’octubre passat, unes accions que van ser unides per corda fluixa i que en tres autes (un el novembre i dos el desembre) van ser inadmeses per la secció civil de la Batllia. El 7 de gener, el 31 de gener i el 12 de febrer d’enguany, el lletrat va presentar un recurs contra els autes de no admissió de les demandes civils contra els tres magistrats. Uns recursos contra els quals el 19 de març passat va presentar una desestimació, fet que donava per tancades les quatre demandes per danys i perjudicis.

La desestimació dels recursos ha permès, de retruc, solucionar una altra de les qüestions que posen en entredit reprendre el primer judici del cas BPA: la recusació per part de Silvestre dels magistrats designats. Apartat definitivament de la causa Pijuan, la sala penal del Tribunal Superior de Justícia ha decidit desestimar les recusacions d’Anglada i Baron. El lletrat els havia recusat al·legant dos motius. Un, que en estar els dos magistrats denunciats pels seus clients aquests no podien jutjar-los per tenir un plet pendent amb ells. L’altre, que Anglada i Baron havien faltat a la veritat quan en l’informe emès per ells en una altra recusació (la que va presentar contra Pijuan per un incident a l’inici del judici quan aquest el va advertir d’una possible querella criminal) van dir que l’advocat no havia estat amenaçat pel president del tribunal.

Recusacions d’anglada i baron

El Superior s’ha pronunciat respecte a les recusacions d’Anglada i Baron després que el 26 de març passat Silvestre renunciés parcialment a l’acció demanant que s’apartés els dos jutges de la causa només per haver faltat a la veritat. La sala penal considera que no s’ha d’admetre la recusació perquè l’al·legada manca a la veritat dels magistrats recusats no constitueix causa per apartar-los ni resulta que s’hagi produït, ja que al seu informe de recusació, més enllà del tenor literal de les paraules del president del tribunal, el que es fa és explicar el sentit d’aquestes paraules, que “no era altre que apercebre el lletrat de les conseqüències penals que podia comportar atribuir al tribunal la realització d’algun tipus de manipulació en relació a unes actes, si després es demostrava la seva autenticitat”.

Segons els magistrats de la sala penal del Tribunal Superior, “no constitueix cap amenaça informar sobre l’exercici d’accions penals en cas de realitzar una acció que podia ser constitutiva d’un delicte de calúmnies al tribunal” com va fer Pijuan.

EL TS NO APARTA PICOD NI PLAGNET

El Superior no ha admès a tràmit el recurs presentat per Josep Anton Silvestre, actuant com a advocat de quatre processats pel cas Gao Ping (Pablo Laplana, Xavier Mayol i els germans Josep Lluís i Josep Antoni Rivero), contra la decisió de desestimar l’anul·lació d’un aute d’aquest mateix tribunal que no havia donat llum verd a la petició de recusació dels magistrats Yves Picod i Bernard Plagnet. Tots dos jutges de la sala penal del Tribunal Superior. La sala considera que no es pot admetre a tràmit el recurs perquè, malgrat el que assegurava l’advocat Silvestre, el primer aute del Superior no vulnera el dret dels seus clients a obtenir una decisió fonamentada en dret.

tracking