De veterans, debutants i famílies

Els ordinencs estan avesats a les cues a la carretera i ahir els va tocar fer-les per votar. El premi a la paciència, el val de 2 euros, tota una tradició. Serà el secret de la participació? Mortés en fa broma.

De veterans, debutants i famíliesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Qui votarà aquesta tarda? La cua permanent que s’instal·la entre l’entrada del comú ordinenc i la sala del consell de comú –habilitada com a col·legi electoral– des de minuts abans de les dotze del migdia fa qüestionar-se si algú ha deixat la participació electoral per després de dinar. El cònsol major, Josep Àngel Mortés, repeteix un clàssic: “Sortint de missa”, la votació guanya afluència. Ara que l’església ja no té tants adeptes, deu ser l’hora prèvia al vermut, aprofitant que el comú contribueix al finançament amb un val de 2 euros a gastar als establiments de la par-ròquia. S’ha de dir que la logística de la corporació és millorable: es constata que només dues cabines de votació no ajuden la fluïdesa del trànsit (d’electors). Però els ordinencs estan acostumats a fer cues i s’ho prenen amb filosofia. Als d’edat, com és el cas de Josep Bons Areny, se’ls guarda el torn mentre el veterà elector s’espera assegut al sofà que hi ha a la porta de la sala de consell comunal a poder entrar-hi i dipositar la papereta. És pràcticament coetani d’espera de Gerard Rogé, que amb 18 anys acabats de fer debuta un pèl nerviós. El padrí recorda que ell no ho va poder fer fins als 25. Els temps canvien, tant, que se’n fa creus que a Ordino s’hagin tancant... quatre llistes! “Abans ningú no hi volia anar”, recorda. Però enter veterans i debutants el que hi abunda durant tot el matí són moltes famílies. Perquè la festa de la democràcia es viu en grup. I a Ordino està clar que els agrada participar. Fa quatre anys, quan tothom es lamentava de l’elevada abstenció, a la parròquia assolien un 76,22%.

Etiquetes:

Fa quatre anys Antoni Fillet ho va viure d’una altra manera. I de quina manera! “Vam viure una situació d’infart però també penso que els deures s’han fet i penso que no patirem tant com fa quatre anys.” També s’atreveix amb una predicció Jordi Cadena. El 2009 va guanyar la parroquial d’Ordino amb Esteve López, un triomf clau perquè fos possible el Govern del PS capitanejat per Jaume Bartumeu. Ara es confessa “desconnectat” de la política però s’atreveix a predir que “amb la multiplicació de llistes” a Ordino es revalidarà la victòria de DA. Simó Duró, exconseller, també es confessa desconnectat, però d’aquesta campanya. Diu que va marxar de viatge “i vaig dir que no me’n cuidaria, d’aquestes eleccions”. “Del contrari potser i tot hauria estat candidat.” I marxa somrient.

CRIDES A LA PARTICIPACIÓ I HORES DE DESCANS

Joan Martínez Benazet va ser el més matiner dels candidats. A les deu tocades traspassava la porta del comú. Tenia per endavant hores per fer allò que ha trobat a faltar aquests dies: disfrutar de la família. Aquesta era l’aspiració de tots quatre, relaxar-se abans que no s’iniciessin les hores claus del recompte. Abans, però, llençaven un missatge que no per típic s’ha d’obviar: la crida a la participació. Ho feien els debutants Marc Galabert (d’Acord) i Noemí Amador (terceravia), que han viscut una experiència nova i intensa. Felip Gallardo assegurava que vivia el dia amb “esperança”: “Esperança del canvi i que comenci una nova etapa social, europeista i progressista.”

De veterans, debutants i famílies

tracking