L'anàlisi

Compte amb el que desitges

La derrota demòcrata a Andorra la Vella segurament comportarà un Govern més conservador

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sembla inconcebible que Unió Laurediana i Ciutadans Compromesos facin Pere López cap de Govern en un pacte a quatre. Tampoc Jordi Gallardo. La lògica de les majories porta a un acord entre Espot, Pintat i el duet Naudí-Ferré. Disset consellers i un gir considerable cap a la dreta. El grapat de votants d’Andorra la Vella que ha donat la capital al PS o els d’Escaldes mai s’haurien imaginat que estaven posant en safata de plata un executiu molt més conservador i euroescèptic. El PS, tot i anar a l’oposició, ha assolit un resultat excel·lent i de pas ha deixat a la cuneta Jaume Bartumeu i SDP. La suïcida idea de posar Josep Roig de cap de llista ha passat factura. El partit està mort i enterrat. Dels mil vots, a més, el 70% han arribat a Andorra la Vella i la meitat d’aquests han estat vot de càstig a la llista d’Acord. Sense l’error del PS a la capital a l’hora de fer la llista quedaven al darrere de Nomen.

L’electorat ha enviat un missatge clar a les formacions unipersonals. Per molt de xou que fes el candidat d’Andorra Sobirana i tragués de l’armari els fantasmes de l’apocalipsi de l’acord d’associació, aquests l’han enviat a casa definitivament. Clavera estava en una missió impossible des del primer minut. Mentre els socialdemòcrates han sortit de les catacumbes on van caure al 2015, els liberals tenen un problema gegantí. Pintat en quatre dies ha muntat un partit que té gairebé els mateixos vots que el de Gallardo i amb unes llistes parroquials fetes a corre-cuita que eren molt justetes. Pintat té les claus de la caixa i compta amb l’oportunitat d’entrar a Govern o de donar suport segons li convingui. Els liberals queden en terra de ningú i possiblement una part s’aproximi tant al PS que el partit acabi tenint problemes.

El problema d’Acord

D’Acord ha funcionat força bé a excepció d’Ordino i Encamp, però ha quedat molt lluny de l’objectiu: assolir una majoria que permeti canviar la llei electoral i acabar amb els dos consellers per al guanyador de les territorials. Ideològicament estan molt allunyats en molts temes i Pintat amenaça de convertir-se en el referent del bloc conservador. D’Acord pot plantejar repetir la fórmula a les comunals, però difícilment poden separar-se durant la legislatura i tornar a unir-se al 2023. I veure Marc Forné o Amadeu Rossell amb el pin de la rosa no sembla factible. És possible que la dinàmica de pacte porti a una aproximació de terceravia i demòcrates, amb Ciutadans Compromesos fent de cola.

Xavier Espot ha de prendre nota dels tres mil nous votants que han anat a votar en bloc. I fonamentalment són joves i residents nacionalitzats. El nou votant ha anat en massa cap les llistes d’Acord davant el desgast d’una legislatura on els últims dos anys han estat d’una incapacitat manifesta per culminar projectes. The Cloud, Casino, pavelló multifuncional, vial de Sant Julià, heliport... Al final DA ha caigut només dos punts percentuals i el PS ha crescut just el que ha perdut SDP. El bloc conservador té 21 consellers i el progressista, 7. El PS, tot i l’alegria pel triomf a les dues parròquies més poblades, no pot deixar de pensar que DA estava molt més tocada del que pensava i l’ha deixat escapar viva.

Compte amb el que desitges

Compte amb el que desitges

tracking