Davallada de clients

L'ocupació hotelera cau el 10% respecte al 2018

El nombre de gent que pernocta disminueix per quart mes consecutiu i complica la situació dels hotels abans de l’entrada a la temporada baixa

L'ocupació hotelera cau el 10% respecte al 2018FERNANDO GALINDO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’ocupació als hotels d’Andorra va tornar a baixar durant el mes de març en comparació amb el mateix període de l’any passat, fet que comporta que hi hagués una disminució de clients als establiments hotelers per quart mes consecutiu. La disminució, xifrada per la Unió Hotelera (UHA), és del 9,94% respecte al març del 2018. Així, aquest registre negatiu situa l’ocupació mitjana en el 63,79% davant del 70,83%. “No podem dir que hagi estat un hivern desastrós, però feia uns quatre o cinc anys que la inèrcia era positiva i veure que això s’atura et posa nerviós”, va explicar el president de la UHA, Carles Ramos. Tot i que la celebració de les finals de la Copa del Món va afavorir l’ocupació a Soldeu, el Pas de la Casa i Canillo, els llocs on l’arribada de turistes va tenir més incidència, Ramos manifesta que no va ser suficient per contrarestar la davallada.

El president de la UHA va lamentar els diferents factors que han provocat aquesta situació. “En no haver-hi Setmana Santa al març ha fet que durant aquest mes hi hagués una disminució de clients, ja que són dies que si cau en dates d’esquí dona una bona empenta”, va explicar Ramos, que va recordar la baixada del 30% del mercat rus que s’ha produït durant aquesta temporada. Ramos també explica la davallada d’ocupació hotelera que s’ha produït en els darrers mesos. “El gener vam partir la manca de neu i les primeres setmanes van estar per sota de l’any passat, i el febrer anava bé però a final de mes la calor no ens va afavorir”, va manifestar el president de la UHA. Ramos va assenyalar que les primeres setmanes de març els establiments hotelers ja preveien una davallada de clients. “Entrava dins de la normalitat”, explica, però reitera que el gener i el febrer eren dos mesos en què “teníem esperança que la neu ens acompanyés”.

S’ESPERA UN ABRIL MILLOR

Tot i els registres negatius durant els darrers quatre mesos, Ramos es mostra confiat que el mes d’abril aturarà la tendència negativa d’aquesta temporada d’hivern. “L’ocupació i el preu segurament siguin millors que l’any passat perquè enguany la Setmana Santa cau a l’abril”, va explicar el president de la UHA. “Sembla que hi haurà una mica de neu. Encara ens queden dues setmanes o tres de temporada d’hivern”, va afegir.

La presidenta d’Autèntics Hotels d’Andorra (AHA), Cristina Canut, explica que “està sent un hivern complicat”, i considera que seria natural que la incidència de la Setmana Santa fos menor en caure a l’abril. De moment, segons la presidenta de l’AHA, l’abril no està sent gaire esperançador. “Aquesta setmana ja hem notat la baixada de ritme, amb buits entre setmana”, va lamentar. “Estem fent menys caixa i això ens deixa més vulnerables per fer front la temporada baixa”, assenyala Canut, que creu que la temporada baixa serà dura i llarga, i demana a Andorra Turisme i al ministeri de Turisme que facin més esforços per promoure el turisme durant els mesos d’abril, maig i juny. “Tenim la sensació que només es promou Andorra durant l’hivern i els mesos de juliol i agost”, manifesta. Canut també va explicar que no considera normal que les estacions hagin tingut un nivell similar de venda de forfets en comparació amb anys anteriors, però que l’ocupació hotelera hagi baixat. “Sabem que els apartaments turístics estan en alça i potser són ells els que s’emporten els clients”, sentencia.

El establiments del Pas de la Casa son els que més es van omplir el mes de març amb una ocupació hotelera de 77,95%. Escaldes-Engordany segueix la llista amb hotels plens en un 68,48%. Totes les altres parròquies baixen pel que fa al nombre de gent que hi pernocta en referència amb l’any passat. És destacable la xifra que assoleix Sant Julià de Lòria, que el mes passat va tenir una ocupació del 35%.

tracking