la campanya

Clavera porta Espot al fiscal per afavorir l'avortament

El número 1 d’UPA sospita que el candidat de Demòcrates podria haver pagat els estudis de viabilitat de la proposta amb diners públics

Clavera porta Espot al fiscal per afavorir l'avortamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El candidat d’Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera, va presentar ahir una demanda perquè el ministeri fiscal investigui si el candidat de Demòcrates, Xavier Espot, va finançar amb diners públics possibles estudis de viabilitat de la seva proposta d’acompanyament a les dones per avortar a l’estranger, que hauria portat a terme, segons el candidat d’UPA, mentre era ministre d’Afers Socials. Clavera va criticar la proposta i la va qualificar de “fraudulenta”, assenyalant que “no es poden destinar fons públics a l’incompliment de la llei”. El número 1 d’UPA ja va fer arribar aquesta demanda a la junta electoral, però aquesta es va declarar incompetent per transmetre-la a la fiscalia, la qual cosa va obrir la porta que el candidat la presentés directament.

Clavera va començar criticant la proposta d’Espot d’assistir les dones que vulguin avortar, indicant que el seu partit hauria denunciat qualsevol altra que anés en contra de la Constitució. Malgrat això, el candidat va matisar les seves paraules i va explicar que tot i que no comparteix la proposta, aquesta no es pot denunciar perquè els partits tenen llibertat per incloure els punts que considerin al programa electoral. Així, Clavera va posar el focus en el finançament dels possibles estudis de viabilitat, que sospita que podria provenir de diners públics. Així, el candidat d’UPA va apuntar que en la demanda tramesa a la fiscalia insta que requereixi un CD que van traslladar a la junta electoral amb declaracions de Xavier Espot llançant la polèmica proposta. D’altra banda, Clavera va demanar que es requereixi al president de la CASS perquè informi si ha rebut alguna petició escrita o verbal per part d’Espot en qualitat de ministre per establir convenis amb centres d’Espanya i França, amb l’objectiu de validar l’esmentada proposta electoral. Sobre aquest fet, el número 1 d’UPA va assenyalar que Espot ha parlat en alguna ocasió de consultes “prop de la CASS” sobre l’afer.

D’altra banda, Clavera va apuntar que el fet d’estudiar la viabilitat de la seva promesa electoral referent a l’avortament es tractaria d’una “fase preparatòria de la comissió d’un delicte”. En aquest punt, va apuntar que el Coprincipat és una institució “mil·lenària” i que la promesa d’Espot xoca amb el model d’Estat, per la qual cosa la va qualificar d’“inviable, enganyosa i hipòcrita”. A més, va reiterar que aquesta és anticonstitucional i va acusar Espot de llançar una proposta electoralista que el candidat demòcrata “sap que no es podrà portar a terme”, per la qual cosa va demanar a la formació que la retiri del programa electoral.

Nega haver fet cap estudi

El candidat a cap de Govern per DA, Xavier Espot, preguntat pels periodistes abans de la reunió de poble a la Valireta d’Encamp que va reunir més de 200 persones, va indicar que no tenia “res a dir” respecte a l’acció de Clavera. “La fiscalia farà el que cregui convenient i li ben asseguro que aquests estudis no existeixen i que aquesta proposta és genuïna nostra”, va dir. Espot, visiblement fart de la polèmica, va afegir que “des d’aquest punt de vista això és una estratègia més per desgastar [la candidatura de Demòcrates per Andorra]”. El candidat dels taronges va finalitzar sentenciant que “és el tarannà al qual ens té acostumats el senyor Clavera”.

tracking