La CEA adverteix de problemes d'algunes empreses per pagar amb transferència

La patronal afirma que està rebent diverses consultes sobre el nou Codi de relacions laborals

La CEA adverteix de problemes d'algunes empreses per pagar amb transferència

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Confederació Empresarial Andorrana (CEA) assegura que hi ha empreses que estan tenint problemes per liquidar els salaris dels treballadors mitjançant transferència bancària, tal com dicta el nou Codi de relacions laborals, que va entrar en vigor l’1 de febrer passat. Des de llavors la CEA ha rebut una sèrie de consultes per part de les empreses sobre diversos aspectes que els estan generant algunes dificultats per adaptar-se. Així ho afirma la secretària de la junta directiva de la patronal, Elena Redondo, que explica que fins ara moltes empreses pagaven els seus empleats, totalment o parcialment, mitjançant un xec bancari, per la qual cosa l’entrada en vigor del nou Codi de relacions laborals els ha comportat alguns problemes. De fet, Redondo assenyala que aquest ha estat el motiu principal de les consultes que ha rebut la patronal des que es va començar a aplicar el nou codi.

Etiquetes:

Malgrat que l’adaptació a la nova normativa està sent bona, segons afirma la secretària de la CEA, les empreses estan trobant problemes en altres qüestions com ara el desemborsament de les pagues extraordinàries, les jubilacions i prejubilacions o l’adaptació dels sistemes informàtics, entre d’altres: “Les empreses fan servir eines informàtiques i aspectes com la certificació digital, és a dir, com els treballadors reben el butlletí de salari, són completament noves.” Des de la patronal expliquen que els motius que les empreses tinguin certs problemes és el poc temps que van tenir des que es va aprovar la llei fins que va entrar en vigor. En aquest sentit, la CEA va demanar al desembre una moratòria de tres mesos perquè les empreses poguessin adaptar-se al nou codi, però finalment el Govern només en va concedir un. Per tal d’ajudar les empreses en aquest procés, la patronal va informar els afiliats dels canvis i va habilitar un correu electrònic per resoldre possibles dubtes dels empresaris durant el període de moratòria.

D’altra banda, Redondo afirma que els canvis referents a la baixa per maternitat i paternitat, que van provocar que alguns treballadors que estaven de baixa en el moment d’entrada en vigor de la llei reivindiquessin el dret a pror­rogar-la, no suposen cap problema a les empreses. Malgrat això, la patronal va haver d’arribar a un acord amb la CASS perquè els assalariats donessin 15 dies als empresaris abans de tornar a agafar la baixa, permetent així que s’adaptessin i poguessin buscar alternatives. Ara, la CEA està recollint les consultes de les empreses per transmetre-les a l’administració, però de moment no troba que n’hi hagi suficients per demanar cap modificació de la llei.

tracking