Preu de les botigues

El preu mitjà en el lloguer de locals és d'uns mil euros

Un estudi indica que el preu mitjà del metre quadrat d’espais comercials és de prop de 25 euros

El preu mitjà en el lloguer de locals és d'uns mil euros

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un local comercial d’uns 40 metres quadrats costa 1.000 euros al mes, segons l’estudi que ha elaborat la immobiliària Engels & Völkers. Aquest preu és la mitjana del país i surt de multiplicar amb el preu mitjà per metre quadrat, que és de 24,3. A les parròquies centrals la mitjana és de 40 euros. La forquilla de preus depèn molt de les zones, ja que mentre un local a l’avinguda Meritxell estaria en uns 50 euros el metre quadrat a Santa Coloma no passaria dels 30. La mateixa situació es reprodueix a Escaldes, on Vivand també té el mateix preu que Meritxell, però en altres barris el preu del lloguer és menor. Des de la companyia deixen clar que l’estudi s’ha realitzat sobre la base de la informació que tenen dels seus propis immobles, així com de l’experiència de transaccions passades i el coneixement del sector.

La zona més cara del país és l’avinguda Meritxell, tot i que dos locals adjacents no tenen per què tenir el mateix preu. Els responsables de l’estudi especifiquen que la distribució interior, els metres de façana i fins i tot la ubicació dins de la mateixa via pot fer variar el preu. Precisament per això, el local més car del país està en aquesta avinguda i té un cost de 300 euros per metre quadrat. A Vivand, els preus màxims que gestiona la immobiliària són de 90 euros.

L’espai entre Pyrénées i la plaça del Roc Blanc és el més car del país “amb diferència”, apunten des de la companyia, i del centre comercial en direcció a la plaça Rebés, o la part alta d’Escaldes, el preu baixa de manera significativa. El mateix passa amb les vies transversals com el Fener Boulevard o els de l’avinguda Carlemany, que no es poden comparar amb la via central.

Obertura econòmica

Engels & Völkers afirma que el preu dels lloguers no ha parat de créixer des de l’obertura econòmica del país. Això ha fet que cada vegada més inversors estrangers s’interessin per obrir negocis i és una de les causes d’aquest augment constant. Precisament una zona que creixerà aviat és la part alta de Meritxell, apunten. Pyrénées ja és un pol d’atracció important però la reforma del car­rer, amb l’ampliació de les voravies, i l’obertura de l’edifici The Embassy, la revitalitzarà encara més. Tot i així, no es podrà comparar amb la part baixa, amb la importància d’un carrer per a vianants, on un client pot anar de banda a banda mirant aparadors sense haver de creuar l’espai per a vehicles. Des de la companyia expliquen com l’obertura del centre comercial Illa Carlemany va “fer mal” a la part alta de Meritxell, que va caure en picat en interès fins a les recents actuacions que s’hi han fet. Els voltants de la Rotonda és on es paga i els inversors prefereixen la zona que va de Govern a Caldea per establir els seus negocis.

A les altres parròquies, els preus són significativament més econòmics i un local a la Massana, a Ordino i a Sant Julià de Lòria pot costar uns 20 euros per metre quadrat, mentre que a Encamp i a Canillo seria de 15. Una explicació de per què la parròquia encampadana tindria un cost més baix seria el fet de tenir el desviament, el qual fa que molts vehicles no passin pel centre del poble i d’això se’n ressent el comerç i per extensió els preus dels locals. La Massana, per contra, viu la situació inversa, ja que el fet de tenir un gran carrer central i que el telecabina estigui al centre beneficia el comerç i, per tant, l’ar­rendament dels espais. A les par­ròquies també hi ha diferència de preu segons la zona on es troba l’immoble, i a l’avinguda de Sant Antoni de la Massana o les de Joan Martí i François Mitterrand, a Encamp, és on els locals són més cars.

Quant a oficines, els preus més alts són novament a les parròquies centrals, però la diferència amb la resta són molt menors. Així, un local pot costar 20 euros per metre quadrat de mitjana a la capital i Escaldes, mentre que a la Massana és de 15, i a la resta estaria prop dels 10.

El preu mitjà en el lloguer de locals és d'uns mil euros

tracking