La campanya

DA es planteja ajuts a les empreses per conciliar vida laboral i familiar

Espot admet que el sector comerç i serveis necessita contractar més personal

DA es planteja ajuts a les empreses per conciliar vida laboral i familiar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ajuts econòmics als empresaris que apostin per la conciliació de la vida familiar i laboral dels seus empleats. El candidat a cap de Govern de DA, Xavier Espot, es va mostrar ahir partidari d’aplicar aquesta mesura conscient que sectors com els de comerç i serveis seran els que tindran més dificultats per donar l’opció de conciliar als seus treballadors. Espot, que conjuntament amb la número 8 de la llista nacional, Helena Mas, va presentar les propostes sobre igualtat de DA, va recordar que la nova Llei de relacions laborals ja permet el teletreball, però va admetre que alguns sectors no poden aplicar aquesta modalitat.

“La conciliació es fonamenta molt en com s’organitzen les empreses a nivell d’horaris, de plannings i de poder implantar més jornades intensives, i evidentment a vegades això pot comportar contractar una mica més de gent”, va dir el candidat, que va afegir que “hem de fer veure a les empreses, fins i tot a les del sector dels serveis, que aquella despesa afegida es veu compensada amb escreix per la satisfacció dels propis treballadors i un major rendiment laboral”. Per Espot, el Govern ha de fer aquesta tasca de pedagogia prèvia, acompanyar les empreses, i “si cal donar algun suport econòmic puntual també ens ho haurem de plantejar”.

Bretxa salarial i quotes

Respecte a la bretxa salarial entre homes i dones, el candidat a cap de Govern va recordar que la Llei d’igualtat va incorporar el principi d’equitat retributiva i els mecanismes per lluitar contra la diferència salarial a través de la possibilitat de reclamar aquests sous que s’han deixat de percebre. També va destacar que la llei fa que sigui l’empresari denunciat qui ha de demostrar que no està discriminant la treballadora i això dota de molta més força la dona que en l’àmbit laboral ha estat discriminada. “Tot això, va dir, “no és suficient i hem d’anar més enllà per combatre la bretxa salarial”. La proposta d’Espot: implementar la publicació de les graelles salarials a totes les empreses. Una tasca que hauria d’estar encomanada a l’Institut Andorra de les Dones. Un òrgan públic que DA vol crear la propera legislatura per “fer una tasca de pedagogia i de control perquè s’apliquin polítiques amb perspectiva de gènere i perquè les disposicions de la llei s’apliquin fil per randa no només pel sector privat, sinó també per les administracions públiques”.

Quant a la possibilitat d’implantar quotes perquè les dones ocupin més càrrecs de responsabilitat a les empreses, Espot només va donar la seva opinió personal que “caldrà compartir” amb la resta de la formació. “Puc estar d’acord amb un sistema de quotes que sigui raonable i transitori mentre hi hagi una situació de discriminació palesa per tal de poder revertir la situació”, va dir, per matisar que ho està “com una mesura transitòria i una mesura de xoc, si se’m permet, per poder resoldre una problemàtica real que hi ha a la nostra societat”.

El candidat taronja també es va referir a la proposta de DA de crear un servei integral de les dones. “No és cap hipocresia com diuen alguns”, va indicar, per assenyalar que “alguns col·lectius ho han acollit amb més reserves i altres amb una visió més positiva perquè entenen que és un pas endavant significatiu en el reconeixement del dret a les dones”. Espot va assegurar que “una majoria aclaparadora de les persones que formen part de la nostra formació política des d’un punt de vista personal estarien a favor de despenalitzar l’avortament en els tres supòsits”, però que ni la Constitució ni la situació institucional no ho permeten. “Ara és una línia vermella, però potser d’aquí a uns anys, com va passar amb les unions civils, la despenalització en els tres supòsits no posa en risc el Coprincipat”, va sentenciar.

tracking