reportatge

A urgències, borratxa i conduint

Condemnada a dos mesos d’arrest nocturn condicional i a 24 mesos sense carnet de conduir, la jove ha recorregut sense sort al Superior argumentant que no hauria de ser condemnada perquè anava tan borratxa que no pot ser considera culpable per conduir.

A urgències, borratxa i conduint

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Va beure tant d’alcohol que es va pensar que havia d’anar a urgències abans que patís un coma etílic. Així que, sense pensar-s’ho dos cops, va agafar al cotxe i a una amiga, es va posar al volant i va conduir fins a la porta de l’hospital de Meritxell. Que no anava fina del tot ho va evidenciar el fet que va arribar conduint a una velocitat molt reduïda i fent ziga-zaga. I amb la mala sort que es va trobar una patrulla de la policia a les portes del servei d’urgències. Control d’alcoholèmia i drogues amb un resultat de 3,15 grams d’alcohol per litre de sang i positiu en cocaïna i benzodiazepines. I tot això a tres quarts de tres de la tarda d’un 1 de novembre del 2017. Veïna de Sant Julià de Lòria, va ser condemnada a dos mesos d’arrest nocturn condicional i privació del permís de conduir per un període de 24 mesos pel Tribunal de Corts. Una pena que va recórrer, sense sort, al Superior amb un argument, si més no, sorprenent.

Segons el lletrat que la defensava, el fet que el positiu fos de 3,15 g/l comportaria una intoxicació plena de la recorrent eximint-la d’haver comés el delicte. Però tal com va dir Corts, el Superior considera que el grau d’alcoholèmia de la jove, tot i ser molt elevat, “no és indicatiu”, en principi, d’una intoxicació plena amb total pèrdua de les capacitats intel·lectives i volitives, ja que en l’informe de l’analítica, amb efectes orientatius, es consigna que fins a 350 mg d’alcohol per litre de sang la intoxicació es considera severa i és a partir del 350 mg quan s’arriba al coma etílic.

Sí que consideren que tenia una important disminució de les seves capacitats, però no la eximeixen de la responsabilitat pel fet que encara que amb dificultats, pogués conduir el seu vehicle fins a l‘hospital i decidís exercir la seva conducció malgrat les advertències i recomanacions de la seva amiga perquè no ho fes, “evidència la conservació d’un cert control de les seves accions i de la capacitat de prendre decisions, característiques incompatibles amb un estat d’intoxicació plena”.

Els magistrats recorden que el Codi penal només atorga eficàcia excloent de la responsabilitat criminal, a la intoxicació plena quan no ha estat buscada a propòsit per delinquir o quan no s’hagi previst o hagut de preveure la seva comissió. I afegeixen que en el cas enjudiciat, encara que s’acceptés que la intoxicació fou plena no constituiria l’eximent pretesa, perquè “ens trobem clarament amb una actio liberae in causa culposa, ja que la recurrent, segons va manifestar, es va traslladar al pub amb el seu vehicle amb la intenció de beure, i va començar a fer-ho de forma descontrolada i desmesurada”. Quan va començar a beure, diuen, hauria d’haver previst la possibilitat de cometre un delicte de conducció sota els efectes de les begudes alcohòliques si continuava bevent i després agafava el cotxe, como era previsible que ho fes després d’haver-s’hi desplaçat, malgrat la seva intenció de consumir begudes alcohòliques, i així va quedar constatat quan va voler agafar el seu vehicle per traslladar-se a l’hospital malgrat les advertències de la seva amiga.

tracking