Accés a l'habitatge

La congelació del preu dels lloguers durant un any entra en vigor

El Raonador rep unes sis visites setmanals de gent interessada a saber si es pot acollir a la mesura

La congelació del preu dels lloguers durant un any entra en vigor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entra en vigor la mesura de l’executiu per congelar els preus dels lloguers durant un any. Davant de la problemàtica per accedir al lloguer i a causa d’augments desmesurats de propietaris, el Govern va introduir aquesta iniciativa a través d’una esmena als pressupostos, que ahir van ser publicats al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA). D’aquesta manera, la mesura ja és efectiva i determina que els arrendaments només es poden augmentar sobre la base de l’IPC, un 0,7%, per a la resta del 2019. Tot i això, per als casos dels contractes que han expirat abans de l’entrada en vigència de la congelació, el Govern va reconèixer que no es poden evitar possibles apujades de preus, ja que la norma no té caràcter retroactiu.

En aquest sentit, el Raonador del Ciutadà, Marc Vila, recorda que els inquilins amb contractes o pròrrogues que tinguin un venciment posterior a l’entrada en funcionament de la mesura “no han de tenir por”, ja que es poden acollir a la disposició addicional tercera dels pressupostos, que fixa aquesta congelació.

Visites al raonador

De fet, en declaracions al Diari, el Raonador explica que a hores d’ara rep unes sis persones a la setmana que li demanen assessorament “sobre aquest tema”. “Pregunten si la norma ja ha entrat en vigor o no”, apunta, i assenyala que alguns ciutadans també manifesten que han rebut cartes dels seus arrendadors anunciant un augment del preu de l’habitatge o bé per resoldre el contracte. Aquest fet va començar a produir-se quan l’executiu va comunicar la voluntat d’aplicar la mesura. És a dir, alguns propietaris haurien estat aprofitant el temps de transició entre l’anunci del Govern i l’entrada en vigor de la norma. Preguntat per si el nombre de consultes per aquest motiu han disminuït a mesura que s’apropava el començament de la congelació, Vila reconeix la seva sorpresa pel fet que “el ritme” de visites s’ha mantingut estable. “Pensava que es rebaixaria, però el ritme és pràcticament igual durant tot l’any”, subratlla. Amb tot, el Raonador del Ciutadà insisteix que “les persones que hagin rebut la carta i encara no hagi vençut el contracte o la pròrroga” entren dins de la congelació. Per tant, la recomanació de Marc Vila és que els inquilins que “hagin rebut aquesta carta han de dir que s’acullen a la previsió d’aquesta disposició addicional tercera”. “Al propietari li han de dir que el contracte queda prorrogat”, acaba.

ENTRA EN VIGOR EL DARRER PAQUET DE LLEIS DELS DEMÒCRATES

Les nou lleis que van configurar el darrer paquet de mesures legislatives que els demòcrates van aconseguir aprovar al Consell General abans de dissoldre’s entren en vigor avui mateix. Moltes van ser les responsables de la maratoniana sessió que va durar dos dies i que es va tancar amb l’aprovació del pressupost. Algunes de les més destacades són la Llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda dels productes del tabac, que permet a l’executiu fixar els preus mínims basant-se en la proposta d’una comissió consultiva on seran representants els fabricants i la Cambra de Comerç, i que es va aprovar només amb els vots de DA i amb acusacions d’intervencionisme per part de l’oposició. La Llei de servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica, que estipula que per accedir al càrrec d’ambaixador calen 28 anys a dins del cos diplomàtic, també va generar polèmica amb els partits socialdemòcrates, que van insinuar que el text podria haver estat elaborat per escollir càrrecs a dit. La Llei d’igualtat de tracte i de no-discriminació es va aprovar sense que el PS aconseguís la reserva de places per a dones a les direccions de les administracions públiques i, finalment, també entren en vigor avui el Codi de l’administració, la Llei de tècniques de reproducció assistida, la de responsabilitat penal dels menors i la dels drets dels infants i els adolescents.

La congelació del preu dels lloguers durant un any entra en vigor

tracking