Canvi climàtic

Un grup de joves convoca una protesta per defensar el planeta

Un grup d’estudiants del Lycée Comte de Foix, creadors de la iniciativa Fridays For Future Andorra, organitzen una protesta divendres

Un grup de joves convoca una protesta per defensar el planeta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un grup de joves pertanyents al moviment Fridays For Future Andorra organitzarà una concentració pacífica, divendres vinent a la plaça del Consell General d’Andorra la Vella, amb l’objectiu de demanar a tots els partits polítics que les futures mesures preses estiguin encarades a la protecció del medi ambient. La protesta, que coincideix amb la celebració del Dia mundial de l’aigua, tindrà lloc entre les onze i dos quarts de dues del migdia i hi està convidat tothom, tal com van assenyalar ahir tres dels portaveu. El moviment andorrà va néixer fa una setmana arran de les manifestacions que estudiants de tot el món van dur a terme per protestar pel canvi climàtic i se suma així al col·lectiu mundial Fridays For Future, una iniciativa que lluita per l’ecologia i el medi ambient.

Mateu Bracque, un dels portaveus del moviment, va manifestar que amb la iniciativa volen aprofitar “la proximitat de l’inici de la campanya electoral”. “El medi ambient és el nostre futur i si no el guardem, si no el cuidem, no podrem tenir un bon futur”, va exposar Bracque, que va reiterar que volen “demanar als polítics que tinguin en compte el pilar ecològic durant la campanya i les polítiques futures que emprendran”. Després de la concentració, els organitzadors lliuraran als polítics una carta amb una sèrie de punts perquè els tinguin en compte. “Que vegin les idees i les preocupacions dels joves d’Andor­ra”, va manifestar Bracque. D’entre els punts destacats a millorar, els portaveus van anomenar la Comella, “un punt crític on tot­hom va a llençar coses i contamina molt”, o el rec del solà, “on també hi ha molta deixalla pels voltants”. També es plantejaran altres mesures com el control de la contaminació lumínica o la contaminació sonora.

UNA INICIATIVA DELS ESTUDIANTS

El moviment Fridays For Future Andorra compta amb una organització que formen onze estudiants de primer de batxillerat del Lycée Comte de Foix. Bracque, juntament amb Nerea Mourelo i Oriol González, van deixar clar que és un moviment impulsat pels estudiants, tot i que des del centre educatiu s’han interessat i properament celebraran una reunió conjunta. “Volen que els exposem les propostes que tenim perquè el Lycée sigui més respectuós amb el medi ambient”, va manifestar un dels portaveus, que va afegir que des del centre volen conèixer el punt de vista dels estudiants en projectes com ara l’escola verda, que ja estan provant diversos centres. Encara no se sap si a la protesta hi seran presents representants de tots els sistemes educatius, però els organitzadors manifesten que obren la iniciativa a tots els joves estudiants de tots els centres. Gràcies al compte d’Instagram @FFF_Andorra que han obert recentment, alumnes d’altres centres ja els han fet arribar el suport per la iniciativa. Altres centres també es van interessar en la proposta i els van demanar que ho fessin d’abast nacional, ja que en un principi la iniciativa es duria a terme només al Lycée. “Serà un esdeveniment que esperem que sigui molt seguit i que impacti molt en la campanya”, van incidir des de Fridays For Future Andor­ra. L’organització del Principat manté contacte amb la branca europea d’aquesta iniciativa contra el canvi climàtic.

Durant la protesta, a més de llegir un manifest i diversos discursos, es deixarà el micròfon obert perquè qualsevol persona que hi acudeixi pugui donar la seva opinió. Els organitzadors també van informar que es realitzaran algunes actuacions, com ara una batucada organitzada per alumnes del Lycée. També han demanat si algun grup de dansa està disposat a fer alguna actuació durant les tres hores que durarà l’acte. Depenent de com funcioni la concentració de divendres, des del moviment andorrà manifesten que potser es podrien seguir fent durant diversos divendres, “un cop al mes o així”, van manifestar.

DE SUÈCIA A ANDORRA

Amb la concentració de divendres els joves andorrans se sumaran a la iniciativa Fridays For Future impulsada per l’estudiant i activista sueca de 16 anys Greta Thunberg. Ella va ser una de les promotores que el passat agost va impulsar una sèrie de protestes estudiantils per generar consciència sobre l’escalfament global. El 15 de març hi va haver arreu del món una nova onada de mobilitzacions impulsades pels moviments Fridays For Future internacionals per demanar mesures efectives que puguin aturar el canvi climàtic.

tracking