jornada reivindicativa

L'avortament lliure centra les exigències en el Dia de la Dona

Al voltant de 300 persones es van concentrar a una plaça Guillemó plena on es van reivindicar els drets de les dones

L'avortament lliure centra les exigències en el Dia de la Dona

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’avortament lliure va ser la principal reclamació que les associacions feministes del país van fer ahir durant els actes de celebració de la jornada del Dia Internacional de la Dona Treballadora. La presidenta de Stop Violències, Vanesa M. Cortés, va considerar que els polítics “ens haurien de poder donar les eines per a poder ser tutelades per nosaltres mateixes”. “És indignant”, va etzibar, i es va preguntar “com és que les dones andorranes van a avortar a Catalunya a hospitals públics si no hi ha convenis”, en referència a la proposta que ha fet Demòcrates de crear un servei perquè les dones avortin a l’estranger. Cortés va manifestar que és una actitud “hipòcrita” i “molt cínica” perquè considera que a Govern “tenen les eines per ajudar les dones (...) i no només no ens han ajudat sinó que ens han precaritzat més i ens han vulnerat més els drets”. D’altra banda, la secretària d’Acció Feminista d’Andorra, Aurora Baena, considera que es demana “l’avortament lliure per terminis, és a dir, que només necessiti la voluntat d’una dona adulta, d’una ciutadana que decideixi sobre el seu cos”. Baena va recordar que el camí que segueixen “és imparable” i que “la prova és que hem entrat a les agendes de la política i això és un pas importantíssim, és molt bon senyal”. Des de les associacions feministes, però, van voler afegir que totes les reclamacions fetes eren igual de prioritàries. “Una societat més justa és millor per a tothom”, va voler explicar Baena, i va afegir que “com abans corregim les coses que no considerem que estan bé, serà ideal”.

CONCENTRACIÓ DE 300 PERSONES

L’acte principal del Dia Internacional de la Dona Treballadora va ser també una demostració de força del feminisme andorrà, que va omplir la plaça Guillemó d’Andorra la Vella durant la concentració organitzada per Stop Violències. Al voltant de 300 persones van donar suport a la celebració, on els assistents van reivindicar els drets de les dones i, com a reclamació central, el dret a l’avortament lliure. Baena va ser l’encarregada de llegir un manifest on va explicar que si no s’eradica la violència contra les dones, la societat “mai serà justa”.

D’altra banda, Cortés, que es va convertir en la conductora de l’acte, es va congratular per la gran quantitat de gent jove que va assistir a la concentració i va destacar l’èxit d’aquest Dia de la Dona Treballadora enfront dels viscuts en anys anteriors. “Per fi tenim un 8-M una mica en condicions. Això vol dir que totes les entitats estan fent bona tasca i que la gent vol canviar, que volem un altre país ja”, va manifestar. L’acte a la plaça Guillemó va comptar amb diverses actuacions d’un grup de batucada que va amenitzar la concentració.

La candidata d’Acord a Canillo, Cristina Valen, també va disposar del micròfon per transmetre el suport del PS a la mobilització civil i va elogiar la participació ciutadana a l’acte. “És quelcom necessari en aquests dies que vivim unes retallades forçades en els drets de les dones”, va manifestar Valen, i va afegir que “el feminisme és exigir respecte, voler justícia i aconseguir l’equitat”. Cortés també va convidar qualsevol assistent que volgués pujar a dir unes paraules. Així, dones de totes les edats van anar passant per l’improvisat escenari per sumar una veu més a la lluita per la causa feminista. Aquesta veu va quedar acompanyada per les nombroses pancartes que feien referència, especialment, a la reclamació de la despenalització de l’avortament. “Jo avorto, tu avortes, tothom calla”, “sobirana del meu cos” o “fora rosaris dels nostres ovaris” van ser algunes de les proclames que es van poder llegir a les pancartes. També es van poder sentir proclames com “ni un pas enrere”, “Si ens toquen a una ens toquen a totes” i, fins i tot, Cortés va cantar una versió feminista de la coneguda cançó Que la detengan de David Civera.

MANIFEST DAVANT ELS POLÍTICS

La jornada del 8-M també va comptar amb un acte organitzat per Acció Feminista a la plaça Lídia Armengol on Baena, la secretària de l’associació, va llegir un manifest en què es van formular totes les reivindicacions que fa Acció Feminista, partint de la base d’alguns dels articles de la constitució andorrana. D’entre les reivindicacions esmentades, destaca la incorporació de la perspectiva de gènere de manera transversal en tots els àmbits, l’equilibri entre dones i homes en els òrgans de poder públic i privat o accions immediates encaminades a eliminar l’escletxa salarial.

A l’acte de la plaça Lídia Armengol, hi van assistir nombrosos polítics, d’entre els quals quatre dels set candidats a cap de Govern: Xavier Espot, de Demòcrates; Pere López, del PS; Josep Roig, d’SDP; i Eusebi Nomen, d’Andorra Sobirana. Altres polítics s’hi van sumar com Rosa Gili, del PS, o Ferran Costa i Judith Pallarés de L’A. Gabriel Ubach, secretari general de l’USdA, i Joan Seguí, president de Podem Andorra, van donar suport a la celebració de l’acte, que va comptar amb una setantena de persones.

L'avortament lliure centra les exigències en el Dia de la Dona

tracking